IKT műhely - IKT az osztályomban

A 10 Legjobb Takarékossági Tanács - Így csökkentsük az iskolánk informatikai kiadásaitA 10 Legjobb Takarékossági Tanács - Így csökkentsük az iskolánk informatikai kiadásait

Ray Fleming a Microsoft angliai oktatási részlegének vezetője a 2010-es BETT kiállításon arról tartott előadást, hogy az iskolák miként csökkenthetik informatikai kiadásaikat. Hogyan takaríthat meg egy középiskola három év alatt akár több, mint £400,000-t (több, mint 120 millió forintot)? Cikksorozatunkból kiderül.

A BETT kiállításon 2010 januárjában „A 10 Legjobb Takarékossági Tanács” (Top 10 Money Saving Tips) címmel tartotta meg Ray az előadását, amihez több angliai iskola tapasztalatait összegezte. Ezek az intézmények igyekszenek teljes mértékben kihasználni az információs technológia adta lehetőségeket, így sok lehetőség van a takarékoskodásra.

Hogyan?
 
A téma aktualitását természetesen a gazdasági válság adja. Nem rég napvilágot látott egy közvélemény-kutatás, amit hálózati üzemeltetők körében végeztek, és ez azt az eredményt hozta, hogy a vezetők 80 százalékának jelentősen vissza kellett fognia az informatikai kiadásait. Most viszont azt vesszük górcső alá, hogy néhány egyszerű informatikai kiadás hogy takaríthat meg jelentős összegeket az iskola költségvetésében. 

A prezentáció célja tehát egyszerű volt: Segíteni az iskola informatikai csapatának, hogy el tudják magyarázni a vezetői csapatnak, hogyan lehet kise
A 10 Legjobb Takarékossági Tanács - Így csökkentsük az iskolánk informatikai kiadásait
gíteni az iskola többi részét a válság idején. Ezeknek az ötleteknek a követésével nem egy kevés aprópénzzel marad több az iskola számláján. A cél az volt, hogy a kiadások összege több mint £45.000-tal (több, mint 13,5 millió forint) legyen kevesebb évente. Az ötletek kiterjednek az iskola költségeinek más területeire is, így ezek követésével akár £20.000-t (6 millió forint) takaríthatunk meg az iskola villanyszámláján, vagy £40.000-t (6 millió forint) a másolási, nyomtatási szokások átalakításával.

A tanácsok segítségével az olyan mondatokat, mint: „Másfél millió forintra van szükségem program frissítési licencekhez.”, vagy „Elmehetek a félmillió forintos kurzusra?” felválthatják olyanok, mint: „Ha most befektetünk másfél millió forintot, akkor az év végéig hármat spórolhatunk.”. Érezhető, hogy ez az utóbbi az, amit vezetőként jobban értékelnénk mi is!
 
£400.000 (több, mint 120 millió forint) 3 év alatt
 
Ha egy olyan középiskolát nézünk, ahol az ötletek közül még egyet sem használnak, ott megközelítőleg £400,000-t (120 millió forintot) lehet megtakarítani 3 év alatt. Ez az érték egy általános iskolánál is eléri a £100,000-t (30 millió forintot) három évre vetítve. Hogy oldható ez meg akkor, mikor nincs is olyan iskola, mely ennyit költene informatikára? Ahogy már néztük, vannak olyan kiadások, amik nem a számítástechnikához kapcsolódnak közvetlenül. Ilyen volt ugye az áramfogyasztás, telefonköltség.

A példában szereplő számok gazdagon felszerelt iskolát feltételeznek. Ez középiskoláknál 1000 tanulót, 400 számítógépet, s 13 szervert jelent, míg az általános iskolánál 240 diákot, 100 számítógépet, s 4 szervert. Ahogy már említettük, ezeket az összeget 3 év alatt érhetjük el. 
 
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> itn.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: