IKT műhely - IKT az osztályomban

A 10 Legjobb Takarékossági Tanács - 1. Térjünk át a virtualizációra

Gondolom, mindannyian emlékszünk még arra a pillanatra, amikor tudatosult bennünk, hogy szükségünk van egy helyiségre a szervereinknek, ahelyett, hogy a gépeket egyszerűen letegyük a terem egy sarkába, vagy betegyük a tanáriba.

Azok a napok végleg elmúltak. Minden középiskola rendelkezik ma már szerver szobával. Néhányat takarító helyiségből alakítottak át, míg vannak olyanok is, amik direkt erre a célra tervezett, hűtött helyiségek. Egy átlag középiskolának legalább 10 szervere található egy ilyen szobában, mivel a számuk az utóbbi időben jelentősen megugrott.

Egy követendő minta

 

Ezzel a probléma Steve Gillott is találkozott már, aki a Wootton Basset iskolában dolgozik, s 13 fizikai szervert üzemeltetett, 13 szolgáltatási szerződéssel, jelentős áramhasználattal, s hűtési igénnyel. Steve nem rég azzal takarított meg egy jelentős összeget, hogy ezt a 13 eszközt 3-ra csökkentette le virtuális szerverek használatával.

 

Ezzel a lépéssel az alábbi költségeket spórolta meg:

 

  • 10 szolgáltatási szerződés = £5,600 (1,7 millió Ft) megtakarítás idén
  • Nem kell 10 szervert kicserélni = £24,000 (7,3 millió Ft) megtakarítás idén
  • 10 szerverrel kevesebb áramfogyasztás = £18,144 (5,5 millió Ft) megtakarítás idén

 

Azaz összesen £47,744 (14,5 millió Ft) az, amit nem kell elköltenünk idén, s ezután is £23,744 (7,2 millió Ft) az az összeg, ami az iskolakasszában marad. Ez megegyezik egy pályakezdő tanár éves fizetésével (Nagy-Britanniában).

 

Vajon melyik iskola ne szeretne ennyit megtakarítani? További információk Steve projektjérőlClarity Advisors oldalon találhatóak.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> itn.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: