IKT műhely - IKT az osztályomban

A 10 Legjobb Takarékossági Tanács - 2. Energiatakarékos beállításokA 10 Legjobb Takarékossági Tanács - 2. Energiatakarékos beállítások
 
Az előző cikkünkben a szervervirtualizációval takarítottunk meg nem is csekély összeget. Most lépjünk ki a szerverszobából, s fordítsuk a figyelmünket az iskola összes többi számítógépére. Ezek számának ugrásszerű növekedésével (egy átlagos középiskolában több, mint 300 található a nem régi közvélemény-kutatásom alapján) együtt jár a villanyszámla hasonló mértékű megugrása is. 

Ez gyakran mégis láthatatlan az informatikával foglalkozók számára, mivel az áramköltségeket egy másik forrásból elégítik ki az iskolák, nem abból, amit informatikai fejlesztésekre tesznek félre.
 De mire jó az, ha változtatásokat eszközölünk az energiafelhasználásban? Ezzel nemcsak azt érjük el, hogy segítünk az iskola kasszáján, hanem ez egy jó alkalom arra is, hogy a gazdasági vezetőknek bemutassuk: van értelme befektetnünk az informatikába, hisz ezzel jelentős összegeket takaríthatunk meg az iskolának.
 
A mai ötlet
 
A mai ötlet, hogy minden munkaállomáson a Windows legújabb változatát használjuk. Ha mondjuk Windows 7-re váltunk, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy számítógépenként £23 (7.000 Ft) és £46 (14.000 Ft) közti összeget spórolhatunk évente. Így egy „átlagos” középiskola £10.000 (3 millió Ft) körüli összeget takarít meg, s egy általános iskolában is £3.000 (920 ezer Ft) lehet ez a pénzösszeg.

A frissítés oka, hogy a Windows 7 operációs rendszerben az energiatakarékossággal kapcsolatos szolgáltatások alap beállításként gyakrabban, de ami még fontosabb, hosszabb időn keresztül érvényesülnek, amikor nem, vagy csak nagyon kevés aktivitás éri a gépet. Például a Windows 7-ben többször következik be:

  • a monitor kikapcsolása mert tétlenséget érzékel, csökkentve ezzel a monitor fogyasztását
  • az alvó mód alkalmazása, amivel nagyon alacsonnyá válik a számítógép energiafelvétele, ami a visszahozás után azonnal használható állapotba kerül
  • a hibernálás, amivel a számítógép teljesen kikapcsol, de az újraindítási idő jelentősen rövidebb, mint hagyományos bekapcsolásnál

A Windows 7 újdonsága, hogy ezeket a beállításokat központilag, az összes gépre kiterjedően el lehet végezni. Hálózati üzemeltetőként csoportházirendet hozhatunk létre, ami az energiafelhasználásra vonatkozó paramétereket tartalmazza. Így például azt, hogy hány perc inaktivitás után kapcsolja ki a monitort az operációs rendszer. Ezeknek a tulajdonságoknak a módosítására ugyan az XP-ben is volt lehetőségünk, csak épp akkor minden géphez egyesével oda kellett menni.
 
Hogyan kezdjünk bele?
A 10 Legjobb Takarékossági Tanács - 2. Energiatakarékos beállítások
 
Dave Coleman, a Twynham iskola hálózati adminisztrátora elhatározta, hogy a lehető legkisebb értékre minimalizálja az energiafogyasztást a Windows 7-tel, hogy a frissítés minél előbb megtérüljön. Olyan programokat használt, amik a számítógép, s a monitor fogyasztását mérik. Ehhez egy kevés internetes kutatásra volt szüksége, bár valószínűleg egyszerűbb lett volna egy elektronikai boltba leugrani, s egy energiafogyasztás mérőt beszerezni. 

Ezek jellemzően pár ezer forintos készülékek, a fali csatlakozó, s a számítógép, vagy a monitor közé iktatva azonnal láthatjuk, mennyi áramot vesz fel az adott készülék. A mérő berendezések segítenek abban, hogy kiszámoljuk, egy órában, egy napon, egy hét alatt mennyi a fogyasztás, s néhány nap ráfordításával egész hatékonyan felmérhető, hogy mennyit lehet megtakarítani.

A részleteket a 2007-es PC Pro jelentés tartalmazza, mivel az energiatakarékossági paraméterek ilyen beállítása elsőként a Windows Vistában jelent meg. A jelentés segít kidolgozni a saját takarékossági stratégiánkat.

Ezek után csak a gazdasági vezetőhöz kell odamenni, s elmagyarázni neki, hogy a programfrissítéssel járó költségek már az első évben megtérülnek. Ez azért egy elég jelentős tárgyalási alap. Magyarországon ráadásul a Tisztaszoftver program keretén belül az iskoláknak jelenleg nem kell extra költségeket kifizetniük a licencdíjakért.
 
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> itn.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: