Hírek - IKT hírek röviden

Meghekkelt autó elektronika

A Forbes magazin újságírójának kísérlete különösen annak fényében érdekes, hogy napjainkban nemcsak az új autók mind kiterjedtebb elektronizálásáról beszélhetünk, hanem például a Google is dollármilliókat költ a számítógép vezérelte, vezető nélkül működő autózás technológiájának kialakítására.

Andy Greenberg két szakembert, Charlie Millert, a Twitter biztonsági fejlesztőjét és Chris Valaseket, az IOActive biztonsági vezetőjét kérte fel a bemutatóra. A hackerek feladata az volt, hogy egy megfelelően preparált Toyota Priuson (az igen fejlett elektronikával felszerelt kocsiban megbontották a burkolatokat, hogy könnyebben lehessen felcsatlakozni) mutassák meg: laptopról beavatkozva mennyire képesek manipulálni az autó működését.

A bemutató pazarul sikerült: Valasek egyik „szívatást” a másik után követte el. Az olyan apróságokról nem is érdemes szót ejteni, hogy dudál a vezető helyett vagy tetszőleges sebességadatot jelenít meg a kijelzőn, esetleg manipulálja GPS-adatokat, ám az már Greenbergre is ráhozta a frászt néha, amikor a fék működését zavarta össze, parkolási üzemmódba kapcsolta a kocsit, arról nem is beszélve, amikor hamis veszélyjelzéssel kivette a kezéből az irányítást, és a kocsi kitérő módba váltott.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: