IKT műhely - IKT az osztályomban

Már telepíteni sem kell a Google FöldetMár telepíteni sem kell a Google Földet

A Google virtuális földgömbje térbeli nézeteinek és épületmakettjeinek eléréshez többé nem szükséges telepíteni a Google Föld szoftvert, annak funkciói ugyanis már a Google Térkép (Maps) honlapon is elérhetőek, de csak egy bővítménnyel.

Google Föld funkcióinak böngészőből való használatához a Google Maps térképének tetején található Föld (angol verzióban Earth view) gombra kell kattintani, ekkor a szokásos felülnézet mellett elérhetővé válik a háromdimenziós mód is, melyben a keresőcég letölthető szoftveréből ismert módon lehet mozogni (körbeforgás: Shift+nyilak vagy Ctrl+egér), és a háromdimenziós épületmodellek is megjelennek a böngészőben.

Már telepíteni sem kell a Google FöldetAz új funkciók használatához a Google Föld-bővítményt telepíteni kell, amit innen lehet letölteni Windows és Mac OS X alá. Eddigi tapasztalataink szerint használatakor arra kell odafigyelni, hogy egyszerre csak egy ablakban, böngészőlapon nyissuk meg, mert nagyon le tudja terhelni a számítógépet, ha több példányban fut. A bővítmény birtokában már korábban is lehetett használni a Föld szoftvert böngészőből, a Térkép oldalra azonban csak ezen a héten került ki hivatalosan is a funkció.

Az új böngészőkiegészítő, vagy egy Chrome browser birtokában más érdekes szájtokat is érdemes felkeresni: ezek közül a legviccesebb a Monster Milktruck, amelyben egy tejeskocsival lehet száguldozni a virtuális épületmodellek közt, bármely kiválasztott városban. Bár a járgány fizikája meglepően valósághű, sajnos a szimuláció nem tökéletes, ugyanis nincs beépítve ütközéskezelés, szabadon át lehet hajtani az épületeken.

Már telepíteni sem kell a Google FöldetEgy másik látványos, Google Földet használó weboldal a Ships, amelyben utasszállító és teherszállító hajókat lehet vezetni, bár ezek irányítása jóval nagyobb hozzáértést igényel, mint a fenti tejeskocsié. A meglepően élethű vezérlés elsajátítása némi gyakorlást igényel, szerencsére a H billentyűvel a Súgó bármikor előhívható. Ütközésdetektálás ebben a szimulátorban sincs, így akár földi úton, légvonalban is megközelíthetjük Rotterdamból a Vígadó teret.

Virtuális városnézésre ad lehetőséget a harmadik népszerű oldal, az Earthswoop.com: az oldalon külön kategóriákba gyűjtve lehet megtekinteni tuirsztikai nevezetességeket és természeti csodákat virtuális formában. A szájton még budapesti városnézésre is lehetőség van.

 
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható www.origo.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: