Közösség - itn

Kodu immár PC-re is! - Egy valóban intuitív programozási környezet gyerekeknek

Kodu egy ingyenes grafikus programozási környezet, amely korábban csupán Xbox-szal volt használható, azonban a legújabb változata már PC-n is elérhető. Ezáltal egy egészen izgalmas és új utat mutathatunk diákjainknak a fejlett programozási készség kialakítására.

 
A programozás is lehet kreatív és intuitív
Kodu immár PC-re is! - Egy valóban intuitív programozási környezet gyerekeknek
 
Kodu egy roppant kreatív és látványos programozási környezet, melyben nemcsak megtervezhetjük és elkészíthetjük játékainkat, de néhány perc után már játszhatunk is velük.
 
A program lényege a kezelőfelületében rejlik, ugyanis nyelve roppant egyszerű és teljes mértékben ikon-alapú. Az egyes programok lapokból állnak, melyeket tovább bonthatunk szabályokra, s még tovább feltételekre és műveletekre.

Kodu nyelvet kifejezetten játékok fejlesztésére találták ki, s használata során a mindennapi élet legalapvetőbb jellemzőit vizsgálhatjuk és állíthatjuk be rajta. A látás, hallás és idő ellenőrzése minden gyerek számára kézenfekvő, ezek függvényében szabályozhatjuk a szereplők viselkedését.

A programmal létrehozhatjuk saját világunkat, utakat és hidakat, igazi interaktív pályákat. A játékkészítés során 20 különböző karakter közül választhatunk, melyek más és más képességekkel rendelkeznek.

Ez csak játék, nem valami bonyolult programozás!

Kodu immár PC-re is! - Egy valóban intuitív programozási környezet gyerekeknekKönnyű belátni: ha a diákok játéknak látják az eszközt, amit használniuk kell, sokkal tovább leköthetjük vele figyelmüket. S mialatt óriási lelkesedéssel merülnek el saját kis projektjük készítésében, észre sem veszik, mennyi alapvető fontosságú dolgot tanulnak a programozásról, algoritmizálásról és még sok kapcsolódó témakörről. 

Videók segítik mind a diákok, mind pedig a tanárok Kodu-ismereteinek bővítését

Többek között Stuart Ridout, a Stantonbury Campus School IKT vezetője is készített egy tutorialt, melyet feltett a YouTube-ra. Ez a videó azt mutatja be, hogyan lehet csak a billentyűzet és az egér segítségével használni a Kodut, s mindössze 8 perc alatt az üres képernyőből egy egyszerű játékot készíteni.


A YouTube-on még sok videót (egész tutorial sorozatokat) találunk a Kodu használatáról. Aki még nem ismeri a programot, annak rengeteg segítséget jelentenek ezek a videók, aki pedig már használja, annak ötletgyűjtés végett érdemes őket végignézni.
 
Oszd meg, küldd el, nézd meg másokét!

Mivel a Kodu PC-t iskolai alkalmazásra tervezték, használatához már nem szükséges játékvezérlő, csupán billentyűzet és egér. Beépítettek exportáló funkciót is, melynek köszönhetően az elkészült projekteket elküldhetjük e-mailben, vagy megoszthatjuk a többiekkel.
 
A Koduról további információkat itt talál >>> fuse.microsoft.com

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: