Hírek - IKT hírek röviden

Ember módjára fest e-Dávid, a robot-festő

Egy már nem mai fejlesztés jelenlegi állapotát mutatták be a német Konstanzi Egyetem szakemberei, akik a mesterségesintelligencia-kutatás egy speciális válfajával foglalkoznak: egy festeni képes robot megalkotását tűzték ki célul.

Habár a rendszer eredményei, maguk a festmények eléggé meggyőzőek, sőt: meghökkentőek, de nyilvánvalóan csak egy jelentős mértékben korlátozott gépi képességről van szó egyelőre.

E-David azt tudja, hogy kamerája és perifériái segítségével bizonyos alakzatokat képes legyen utánozva megfesteni – valójában képeket másol, de nem digitálisan, hanem manuálisan, ahogyan egy ember is tenné. e-David Robot Painting from eDavid on Vimeo.

A gép vagy fekete-fehérben dolgozik, vagy pedig egy előre elkészített 24 színt tartalmazó palettával, az ecsethasználat miatt nem a szokásos folyamatos ellenőrzést építették be, hanem egyben, nagyobb időegységenként zajlik a kontroll. Az nyilvánvaló, hogy az emberi értelemben vett kreativitás egyelőre még teljes mértékben hiányzik a technológiából, ám a kutatást nem szabad haszontalannak mondani. Egyrészt az e-David által készített másolatok szinte megkülönböztethetetlenek egy ember által készítettől, vagyis a gép képes emberi mozdulatokat nagy pontossággal utánozni. Másrészt sok hasznos ismerethez vezethet a konkrét festési technikák elemzése és megismétlése: valójában egy képhamisító is így dolgozik (akadtak olyan zseniális hamisítók, akik oly mértékben képesek voltak elsajátítani egy-egy nagy festő technikáját, hogy aztán nem csak másoltak, hanem e technikára építve új képeket is festettek, melyek közül sokról csak későn derült ki, hogy hamisítvány, addig az adott festő műveként szerepeltek múzeumokban és árveréseken).

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: