IKT műhely - IKT az osztályomban

A 10 Legjobb Takarékossági Tanács – 3. Váltsunk energiatakarékos számítógépre

Az előző tanácsunkban a számítógép fogyasztását azzal fogtuk vissza, hogy optimalizáltuk az üresjárati áramfelvételt. Most megnézzük, hogy aktív használat közben, mikor a diákok, vagy az alkalmazottak épp munkájukat végzik a számítógépen, hogyan lehet pénzt megtakarítani.

Egy nem régi BESA kutatás kimutatta, hogy a brit általános iskolák átlag 50,középiskolák pedig átlag 328 számítógéppel rendelkeznek. Ha megnézzük az egy évtizeddel ezelőtti számokat, jelentős növekedést tapasztalunk az akkori számokhoz képest. Ez többek között az oka annak is, hogy az intézmények többet költenek a villanyszámlára, mint az informatikai fejlesztésekre. Amikor számítógépcserét fontolgatunk, akkor kell elgondolkodnunk azon, hogy a kiszemelt gépnek milyen fogyasztási paraméterei vannak.

Nem olyan rég az iskolák a megoldást a vékony kliens modellben látták, de hamar rá kellett jöjjenek, hogy a technológia iskolai használatának igen erős korlátjai vannak. Például az összetett multimédiás alkalmazások, vagy a fejlettebb grafikus programok kiszolgálása már nehézkes az ilyen megoldással. Az informatika fejlődésével viszont olyan új lehetőségek nyíltak meg előttünk, ahol az energiafogyasztás drasztikus csökkentése, s a teljes funkcionalitású számítógépek használata nem zárják ki egymást.

Takarékoskodni a számítógépek fogyasztásán tehát azt jelenti, hogy odafigyelünk azoknak fogyasztására akkor, amikor új számítógépet veszünk, vagy lecserélünk egy régit. Pénzügyi indokunk tehát nincs arra, hogy kidobjunk egy olyan meglévő számítógépet, ami nem igényli még a cserét.

Váltsunk hordozható számítógépekre

Habár a laptopoknak egyéb jó tulajdonságaik is vannak, mint például a hordozhatóság, hogy otthon is lehet használni, egy jelentős pozitívumukról mégis ritkán beszélnek ezekkel az eszközökkel kapcsolatban, ami pedig az áramfogyasztásuk. Egy átlagos notebook tápegysége 50-70 watt közötti (habár a dedikált videokártyás, vagy erősebb processzorú modelleké inkább 90 wattos, vagy még nagyobb teljesítményű), ami jelentősen alacsonyabb, mint az asztali  számítógépeké.

Ha tehát laptopra cserélünk le egy elöregedett számítógépet, a villanyszámlát csökkentjük. Ennek a mértéke jelentősen függjelenlegi számítógép áramfelvételétől, a legegyszerűbb, ha egy energiafogyasztás mérőt használunk a pontos számítások érdekében.

Váltsunk alacsony fogyasztású számítógépekre

A gyártók nagy része foglalkozik olyan számítógépekkel, amik áramfelvétele jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos társaiké, kinézetükben mégis azokra emlékeztetnek. A példa, ami a BETT konferencián volt, az RM cég ecoquiet range elnevezésű készüléke, ami egy teljes számítógép, alacsonyabb energiafogyasztással, mint egy hétköznapi izzó. A kép talán túl kicsi ahhoz, hogy kiemelje a lényeget, de egy számítógépet, s egy lámpát láthatunk, s mindkettő egy áramfogyasztás mérőn keresztül csatlakozik az elektromos hálózathoz. Ami a meglepő, hogy a számítógép a monitorral együtt is kevesebb, mint 50 wattot fogyaszt. Részletesebben Merlin John blogjában olvashatunk az ecoquiet range-ről.

Váltsunk kis, még alacsonyabb fogyasztású számítógépekre

 

A következő lépés az ultra alacsony fogyasztású számítógép. A PARS Technology I-Cute 270Q készüléke képes Windows 7 futtatására, 1 GB memóriával, s 160 GB-s merevlemezzel rendelkezik, s még így sem eszik 22 wattot sem. Meglátásom szerint később még rengeteg hasonló készüléket fogunk látni, nem csak alacsony fenntartási költségük okán, hanem mert kifejezetten helytakarékosak is.

Az osztályteremben igen előnyös lehet ez a praktikus, kis méret, mivel csak fel kell csatlakoztatni a számítógépházat a monitor hátuljára (a kis szürke doboz a kijelzőn maga a gép), s megszabadulunk a hatalmas gépháztól az asztalon, vagy az asztal alatt. Csak csatlakoztassuk a monitort, a billentyűzetet, s az egeret a rendszerhez (aminek 3 USB portja, s egy SD kártya olvasója van), s meg is kaptuk a teljes értékű számítógépünket!
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> itn.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: