IKT műhely - IKT az osztályomban

Diktálás a felhőbe - magyarul is (jól) tud ez az online diktáló program

Sokunknak vágya egy olyan segítőtárs, aki diktálás után tud gépelni, és bár az ilyen diktálós programokat nem ma találták ki, azonban olyan, amelyik online is elérhető és magyarul is jól tud, nemigen létezett eddig.

A DictaNote online diktafon platform, már egész jól képes a magyar diktálás után is helyesen írni, így ezt most röviden bemutatom.

Az online  diktafon használata nagyon egyszerű... először a Beállítás gomb alatt válasszuk ki a magyar nyelvet, majd nyomjuk meg a mikrofon jelet a szövegbeviteli mező jobb felső sarkában, ... és ameddig a mikrofon jel pirosan villog, addig a diktáló program automatikusan rögzíti, leírja a pc mikrofonjával felvett szavakat, mondatokat. Ha kész vagyunk a mondandónkkal, a szöveget javítani kell.

Nem tudja még a diktáló szoftver a kezdő nagybetűket és a mondatvégi pontokat, illetve a vesszővel tagolást... ezeket és az elírásokat is javítani kell, majd a szokásos módon formázhatjuk az egész szöveget. A diktálás program csak a Google Chrome böngészőben működik és két verziója van: az ingyenes verziónál szinte minden egyes szünetnél újra kell indítani az online mikrofont (ami elég zavaró), a nem túl drága fizetős verzióban azonban folyamatosan lehet a programnak diktálni. A program használatához regisztrálni kell és egy ingyenes, 10 napos próbaverzióban ki is próbálhatjuk a fizetős verziójú online diktafon működését.

A kész szövegeket elmenthetjük, és azokat a későbbiekben felhasználhatjuk. Tipp: Egy rendkívül rafinált módja lehet az online diktafon használatának, ha nem közvetlenül a pc mikrofonjába beszélünk, hanem mondandónkat egy valódi diktafonba mondjuk, majd a diktafont a pc-hez csatlakoztatjuk, és a valódi diktafonról vesszük fel a gépelendő szöveget.

Tipp: Egy rendkívül rafinált módja lehet az online diktafon használatának, ha nem közvetlenül a pc mikrofonjába beszélünk, hanem mondandónkat egy valódi diktafonba mondjuk, majd a diktafont a pc-hez csatlakoztatjuk, és a valódi diktafonról vesszük fel a gépelendő szöveget. Működik, kipróbáltam, szerintem szuper!

Ez a cikk is ezzel a diktáló programmal készült, és csak minimális javításokat kellett rajta végezni... Jópofa program, érdemes kipróbálni.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: