Hírek - IKT hírek röviden

Egyházat alapítottak a svéd internet kalózok

Az Izvesztyija online kiadása számolt be arról pár napja, hogy a szigorú kalózellenes törvények elfogadása után nem sokkal öt orosz városban adják be a kérelmet a svéd kezdeményezésre létrejött kalózegyház bejegyzésére.

Az IT café is beszámolt arról tavaly, hogy az információszabadságot hirdető kalózmozgalom egyik bázisán, Svédországban indult a különleges kezdeményezés, itt ugyanis a fájlmegosztás fanatikus hívei e tevékenységet – vélhetően dacos és provokatív magatartással – bejegyzett vallási mozgalommá kívánták nyilvánítani. És ami egy magyarnak – különösen a jelen körülmények között – megdöbbentő lehet: sikerrel is jártak.

Ha önmagában a történteket nézzük, akkor elsőre vagy a felháborodott hörgés, vagy pedig a jóízű nevetés lehet a reakciónk: a kezdeményezők a Másolás Egyházának (Church of Kopimism) nevezték el mozgalmukat, szakrális szimbólumként pedig például a CTRL+C-t és a CTRL+V-t választották ki. A svéd aktivisták 2010, a Pirate Bay kapcsán is nevezetes év óta már sokadszor futottak neki az egyházzá nyilvánításnak, és a többszöri elutasítás után talán őket is meglepte, hogy a hatóságok befogadták a kérelmet, így most már elfogadott közösségként lehet valaki hívő „kopista”, vagy ahogy majd megnevezik magukat. Az orosz aktivisták e kezdeményezéshez csatlakoztak, amikor augusztus ötödikén Moszkvában, Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Kazanyban és Habarovszkban benyújtották regisztrációs kérelmüket – így aztán a kalózellenes törvények ellen úgy is felemelhetik szavukat, hogy azok azért elfogadhatatlanok, mert sértik a hívők vallási érzékenységét.

Ezt már meg is tették, annak ellenére, hogy a bejegyzési procedúra akár évekig elhúzódhat. A kezdeményezés élére az orosz kalózpárt vezetője, a minden téren szuperaktív, az új törvényeket a cenzúra további szigorodásaként értékelő Pavel Rasszudov állt – akit mostantól akár főpapnak is nevezhetünk.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: