IKT műhely - Zöld IKT

Vezeték nélküli töltővel megy az e-busz

A vezeték nélküli töltés lehetősége nem gyakorolt túl nagy hatást a okostelefonok piacára, de a dél-koreai kutatókat ez nem akadályozta meg abban, hogy a technológiát a közlekedésben is megpróbálják felhasználni. Így született meg a világ első olyan elektromos járműve, ami az útból veszi fel a működéshez szükséges áramot.

Vezeték nélküli töltővel megy az e-busz

Az első járművet, egy elektromos buszt már tesztelik a dél-koreai Gumiban. Az OLEV (Online Electric Vehicle) nevű busz egyelőre egy 24 kilométeres útszakaszon közlekedik.

Ezen az úton fektették le azokat az elektromos kábeleket, amikből az OLEV akár álló, akár mozgó helyzetben is fel tudja venni az áramot. A projekthez szükséges technológiát a KAIST Graduate School for Green Transportation iskola hallgatói fejlesztették, kimondottan azzal a céllal, hogy olyan elektromos eszközt készítsenek, amihez nincs szükség egy hagyományos akkumulátor kapacitására.

Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: