IKT műhely - Netbiztonság

FTP klienseket (is) támad a Fareit trójai

A Fareit trójai programok családja egy újabb variánssal bővült, amely elsősorban adatlopási célokat szolgál.

A kártékony program kétféle módszert alkalmaz annak érdekében, hogy a terjesztőit minél több értékes információval tudja ellátni. Először a legnépszerűbb böngészőkből megpróbálja kinyerni az esetlegesen eltárolt hitelesítési adatokat, köztük a jelszavakat is.


A trójai ezt a Chrome, a Firefox, az Internet Explorer valamint az Opera esetében képes megtenni. Az Isidor Biztonsági Központ tájékoztatója szerint a Fareit másik módszere, hogy FTP kliensalkalmazásokat térképez fel. Amennyiben ráakad ilyen szoftverre, akkor abból megkísérli kigyűjteni a felhasználóneveket és a jelszavakat.

A trójai szinte az összes széles körben használt, FTP-kompatibilis programot képes górcső alá venni a FileZilla-tól kezdve a Total Commanderig bezárólag. A Fareit további veszélyes jellemzője, hogy esetenként szerepet vállal más károkozók terjesztésében.

Tovább a teljes cikkhez >>> biztonsagportal.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: