IKT műhely - IKT az osztályomban

Filmnézés a tanórán

Különösen a tanév vége felé választja sok tanár azt az időtöltési lehetőséget, hogy bekapcsol egy filmet az osztály számára, megnézi velük együtt, majd kikapcsolja az óra végén; nyár van, tikkasztó meleg, tanár és diák is szívesebben lenne bárhol máshol, mint a törvény által megkövetelt falak között.

Filmnézés a tanórán

Ilyenkor a diákok örülnek, hogy „nem kell semmit csinálni”, éspedig máshogy nem kell, mint amikor a tananyaghoz kapcsolódó, „kötelező” filmet kell nézniük: erről be kell majd számolniuk a következő órán, arról nem: stresszmentes szórakozás. Pedig akár így néz filmet az osztály, akár úgy, sohasem passzív, hanem sokkal aktívabb, mintha egyedül, családi körben nézne filmet, vagy éppen a barátjával/barátnőjével a moziban.

A fegyelmezési helyzetek között különleges helyet foglal el a film közben zajongók csitításának nemes feladata; különösen alsóbb osztályokban, például hetedikben-nyolcadikban fordul elő jellemzően, hogy egy-egy diák – kívülről legalábbis úgy tűnik – fontosabbnak tartja az előtte ülő társa pulóverén a szöszt, mint a nagy jelenetet a vetített filmben. Ez a fajta viselkedés bizonyos mértékig elfogadható és természetes, hiszen tulajdonképpen a diákcsoport egy természetellenes szituáció részese: együtt vannak, ismerik egymást, mégsem kommunikálhatnak egymással.

Tovább a teljes cikkhez >>> hirmagazin.sulinet.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: