Hírek - IKT hírek röviden

Viccelődő számítógépet tesztelnek az edingburgi egyetemen

A University of Edinburgh egyetem kutatócsapata elkészült a viccíró számítógéppel, majd meglepődve tapasztalták, hogy a szoftver néha egészen szexista viccekkel áll elő.

A gépbe úgy sikerült humorérzéket programozni, hogy egymástól jelentésben távol álló szópárokat keres, majd megpróbál olyan jelzőket találni, amelyek más-más jelentéstartalommal ugyan, de mindkettőhöz kapcsolódnak.

Ez gyakorlatilag az „úgy szeretem a csajokat, ha” alapvicc felépítésének algoritmusa, nem csoda, ha a szoftver is hasonló irányba ment el a tréfálkozással. Az alapvicc, aminek az eredete homályba vész, úgy hangzik, „úgy szeretem a csajokat, ahogy a kávét – ha forró és fekete”, itt az angol „hot” kifejezés kettős értelme adja a szójátékot, ami egyszerre jelent forrót és szexit, dögöst.

A szoftver ugyenerre az alapra gyártott variációkat, amelyek általában riasztóan gyengén sikerültek, néha azonban már megütötték egy gyengébb rádiókabaré szintjét. Az egyetemi kutatók önkéntes közönséggel tesztelték a gépi humort, és azt találták, hogy az emberek általában nevetnek a számítógép viccein, de közel sem annyira mint egy valódi, hús-vér komikus poénjain.

Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: