Hírek - IKT hírek röviden

Elveszítette az Apple az e-könyv pert

Kifogást emelt öt nagy amerikai könyvkiadó cég annak a bírósági pernek az ítélete ellen, mely az Apple ellen zajlott az e-könyvek piacán folytatott kartellezés miatt.

Az ügyben érintett kiadók már korábban vádalkut kötöttek a bírósággal, az Apple azonban ragaszkodott a perhez, melyet július 11-én elsőfokon elvesztett.

Elveszítette az Apple az e-könyv pert

A kiadók szerint a kiszabott büntetés valójában a könyvkiadókat sújtja, az Apple számára pedig semmilyen retorzióval nem jár végül az ügy, sőt, valójában még engedményt is kapott a cupertinói cég. A bírósági ítélet értelmében az Apple a következő öt évben semmiféle ügynöki megállapodást nem köthet a könyvkiadókkal Észak-Amerikában, mivel a vád szerint a cég elsősorban ezzel a módszerrel érte el, hogy a könyvkiadók egységesen árat emeljenek és az Apple számára kifejezetten kedvező feltételekkel tegyék elérhetővé kiadványaikat az iBookstore-ban.

Az ügynöki modell azonban lehetővé teszi, hogy a kiadók határozzák meg a kiskereskedelmi árakat, így ennek a tiltása gyakorlatilag oda vezet, hogy az Apple eztán kénye-kedve szerint árazhatja az e-könyveket - állítja a kiadók ügyvédje. A múlt hónapban született ítélet szerint az érintett cégek, a Hachette, a HarperCollins, a Penguin, a Simon & Schuster és a Macmillan a megállapodás szerint az ügynöki modellben összehangoltan határozták meg a kiskereskedelmi árakat, melyből 30 százalékot fizettek be az Apple-nek.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.hwsw.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: