IKT műhely - Netbiztonság

Mennyire biztos a felhő-tárolás?

Mind az egyéni, mind a vállalati felhasználók egyre több adatot tárolnak különféle internetes, felhőalapú szolgáltatásokkal.

A felhőalapú szolgáltatások és adattároló megoldások népszerűségének növekedésével számos adatbiztonsági aggály merül fel.

Mennyire biztos a felhő-tárolás?

Ezek közül az egyik, hogy mekkora az esélye annak, hogy például egy Google, Amazon vagy Microsoft szintű vállalat kibertámadás, illetve rendszermeghibásodás folytán elveszti az adatainkat. Egyes szakértők szerint a legkisebb valószínűsége a szolgáltatók hibájából bekövetkező, helyreállíthatatlan adatvesztéseknek van, ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy a felhőkben tárolt fájlok, tartalmak védelméről nem kellene gondoskodni. A kiszervezett adattárolás esetén is számolni kell olyan kockázati tényezőkkel, amelyek komoly károk forrásául szolgálhatnak.

Ezen kockázatok közé tartozik a kiberbűnözés általi jogosulatlan hozzáférés, az alkalmazottak véletlen vagy szándékos adattörlése, és nem utolsó sorban a cloud szolgáltatások rendelkezésre állásának sérülése. Egyre több informatikai vállalat ismeri fel, hogy érdemes lehet olyan technológiákat kifejleszteni, amelyek a felhőalapú, online szolgáltatások révén tárolt adatok mentését teszik lehetővé.

Tovább a teljes cikkhez >>> biztonsagportal.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: