IKT műhely - IKT az osztályomban

A 10 Legjobb Takarékossági Tanács – 4. Fejlett kommunikációs eszközök meghonosítása
Az eddigi három tanáccsal egy (brit) középiskola több mint £100.000 (32 millió forint) takaríthat meg három év alatt, s ez az összeg egy általános iskolánál is elérheti a £20-£25.000-t (6,5-8 millió forint). A mai tippünk sem lóg ki a sorból, de ez sokkal inkább mutat a jövőbe, mint az eddigiek. Ez a tanács alapjaiban változtatja meg az iskolát, s az összes résztvevőjére kihat, aki benne dolgozik. Egy hosszú távú takarékossági tipp, s lehetőség az újításra. Vágjunk hát bele!
Változtassunk a tanárok kapcsolattartási, s tanítási szokásain
Már jó néhány iskola rájött, hogy a Microsoft Office Communications Server, és az Office Live Meeting együttes alkalmazásával hogyan lehet pénzt megtakarítani, s új területeket meghódítani az oktatásban.
A két rendszer leírása dióhéjban:
  • Az Office Communications Server (OCS) internet alapú telefonálást valósít meg iskolán belül, s kívül. Konferenciahívásokat, s rövid szöveges üzeneteket válthatunk a csevegőprogramon keresztül, ezen felül távoli asztalmegosztást is biztosít a program. További információk az OCS-ről a Microsoft oldalán találhatóak.
Mire használhatom az iskolában a fenti alkalmazásokat?
Ezzel a két eszközzel lehetőségünk nyílik az iskolai kommunikációt hatékonyabb szintre emelni, s megoldják a tanítási segédanyagok közrebocsájtásával járó összes problémánkat is. Például megoszthatjuk az anyagokat egy időben több diákkal, függetlenül attól, melyik iskolában vannak. Elképzelhető, hogy ezekkel az eszközökkel több, akár egymástól eltérő helyen lévő, kis csoportnak is adnunk órákat egy időben úgy, hogy a tagok akár vándorolhatnak is az intézmények között.
A csevegőprogram használata optimális lehet az iskola biztonságának szempontjából. A tanárok üzeneteket válthatnak más tanárokkal, s a diákok is tarthatják a kapcsolatot egymással ennek az alkalmazásnak a segítségével, ahelyett, hogy nyilvános hálózatokhoz, mint mondjuk a Windows Live Messenger hálózata, csatlakoznának. Mivel ez a csevegő program egy zárt rendszer része, mi felügyelhetjük azt, így akár minden egyes beszélgetést rögzíthetünk.
Egy újabb kézzelfogható példa
Steve Gillott, aki a wiltshirei Wootton Basset iskolában dolgozik, az OCS-t, s a Live Meetinget is használja, hogy megkönnyítse az iskolai személyzet kommunikációját. Nincs semmilyen megkötés a médiumokra nézve, lehetőségük van hagyományos, vagy mobiltelefon hívásra, rövid szöveges üzenetek, s e-mail küldésre, vagy akár videó konferencia indítására.
A nagyszerű, hogy pillanatok alatt kiterjeszthetjük a beszélgetést, hívhatunk másokat, vagy a csevegő program szöveges környezetét videó konferenciára válthatjuk. Ez a mindennapokban azt jelenti, hogy a diákok gyorsabban, s hatékonyabban jutnak az információkhoz, s  nem utolsó sorban nagy tanulóközösségeket alkotva napi £160 (51.000 Ft), s £180 (58.000 Ft) közti összeget tud megtakarítani az a tanár, aki ezeket az eszközöket jól kihasználja.
A Wootton Bassett iskola a Microsoft partner Eurodata Systems segítségével építette ki rendszerét, aminek részleteiről a honlapjukon található tájékoztató ad részletes leírást.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> itn.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: