IKT műhely - IKT az osztályomban

A 10 Legjobb Takarékossági Tanács – 5. Változtassuk meg a távoli hozzáférés módját

Könnyű egy LAN üzemeltetése addig, amíg nem akarunk az internet felé nyitni. A hálózatunk csatlakoztatása a világhálóhoz önmagában is nagy körültekintést igényel, hát még akkor, ha az internet felől kívánunk hozzáférni a saját hálózatunkhoz. Rendszergazdaként ez elég jelentős kihívást jelent, a mai cikkben erre a problémára keresünk minél olcsóbb, megoldást.

Ha új verzió jelenik meg a kedvenc programjaink egyikéből, a legizgalmasabb rész veszi kezdetét, a felfedezés. Milyen új szolgáltatásokat építettek bele, azt hogyan hasznosíthatom, hogy könnyíti meg az életemet? Időnként ez túllép az érdekes játékon, s rájövünk, hogy az alkalmazással egy másik programot is kiválthatunk. Egy olyat, amiért lehetséges, hogy még többet is fizettünk, mint azért, amit épp nézünk.

Az Office erre egy kifejezetten jó példa! Ha olyan képet kell előállítani, amin valamilyen szöveg van, esetleg több kép fekszik egymáson, vagy valamilyen ábrával megtűzdelt alkotást akarunk készíteni, bátran fordulhatunk a PowerPoint alkalmazáshoz. Egyedül arra kell csak ügyelnünk, hogy a mentésnél a célformátum valamilyen kép legyen. Ez azt jelenti, hogy sok ember számára feleslegessé válik a Photoshop, hisz ez volt az a többletszolgáltatás ami miatt megvették.

Távoli hozzáférés az iskola helyi hálózatához

A mai példában a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 egyik beépített szolgáltatását fogjuk górcső alá venni, amivel biztonságosan kapcsolódhatunk a hálózatunkhoz az iskolán kívülről. Habár kezdetben csak a vállalati környezetben merült fel az igény a biztonságos távoli hozzáférésre, manapság már egyre általánosabb, hogy az oktatási intézményekben is megjelenik ez a szolgáltatás.

Ha otthon dolgozunk, vagy az iskolánktól távol szeretnénk egy előadást megtartani, jogos elvárás, hogy hozzáférhessünk a saját, iskolai dokumentumainkhoz. Sőt, Becta tanácsa az iskolák rendszergazdái számára, ami a Keeping data secure, safe and legal kiadványban jelent meg, hogy lehetőség szerint ne engedjük meg az alkalmazottak az érzékeny tanulói adatokat tárolását a hordozható számítógépeiken, még akkor sem, ha az iskolán kívül is szükségük lenne azokra. A megoldás, hogy lehetőséget kell adni a dolgozóknak az iskolai hálózatot biztonságos elérésére, s így hozzáférhetnek ezekhez az információkhoz (például SIMS hozzáféréssel).

Hagyományosan erre a megoldás a virtuális magánhálózat (Virtual Private Network - VPN) használata. Ez viszont általában speciális hardvert igényel a hálózatunkban, s egy program telepítését a felhasználói gépeken. De ezekre nincs szükség, ha Windowst használunk, sőt ha Windows 7-re, és Windows Server 2008 R2-re frissítünk, csupán az operációs rendszerek egy beépített szolgáltatását kell használnunk.
Ez a DirectAccess, ami ezt a biztonságos kapcsolatot lehetővé teszi. A potenciális költségmegtakarítás nem merül ki a felmerülő hardver és szoftverköltségekben, hanem azt az összeget sem kell kifizetnünk, amivel egy VPN fenntartása jár, eggyel kevesebb elem van a hálózatban, s így azt karban sem kell tartani.

További információkat a DirectAccess-ről szóló blogban találunk.

Nincs szükségünk egy újabb szoftverlicencre - £25.000 megtakarítás

A cheltenhami Dean Close iskola az elsők között volt, azok közül, akik Windows 7-re, s Windows Server 2008 R2-re váltottak. Azóta számos módot találtak, amivel takarékoskodhatnak, beleértve természetesen a DirectAccess-t is.
Az iskolában használják még a Citrix programot is, hogy a tanárok, s a diákok elérhessék a alkalmazásaikat távolról. A DataAccess használatával a Citrix-et viszont kisebb területen kell használniuk. Nyall Monkton, az iskola IT menedzsere £15.000 - £25.000 közti összegre számít évente, csak azzal, hogy Direct Access-t használnak Citrix helyett.

További részletek a Dean Close iskola tanulmányában olvashatóak, amiben a Microsoft partner Bechtle közreműködött.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> itn.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: