Hírek - IKT hírek röviden

Barkács wifis kémdobozok

A vezeték nélküli kapcsolaton rengeteg adatot lehet begyűjteni ismeretlenekről, a mobilos appok és rendszerek túl sok információt szivárogtatnak.

Egy huszonhét éves amerikai it-biztonsági szakértő, Brendan O'Connor olcsó miniszámítógépekből épített olyan wifis lehallgatóhálózatot, amelyet egy átlagember is megengedhet magának.

Barkács wifis kémdobozok

O'Connort saját bevallása szerint egy sci-fi regény elolvasása inspirálta a kísérleti megfigyelőhálózat megépítésére, de őt magát is meglepte, hogy milyen egyszerűen lehet bárkiről adatokat gyűjteni a házilag megépített eszközökkel. A szakértő cigarettásdoboz méretű Raspberry Pi miniszámítógépeket épített közvetlenül konnektorba dugható műanyag házba, wifiadapterekkel kiegészítve. Egy ilyen F-BOMB névre keresztelt eszköz darabja hatvan dollárnál, vagyis 13 ezer forintnál olcsóbban elérhető, a szakértő pedig tíz darabot épített belőle, hogy képes legyen kísérletképpen kémkedni nem csupán otthonában, hanem a teljes környéken.

A kompakt méretű szenzorokat ugyanis könnyen el lehet rejteni akár egy kávézó vagy edzőterem valamelyik félreeső konnektorában, és maguk is nyilvános wifikapcsolaton keresztül továbbítják begyűjtött adataikat a készítőnek. Annak érdekében, hogy senki ne perelje be, saját maga után kezdett kémkedni, azt vizsgálta, hogy idegenként milyen információkat lehet kinyerni iPhone-jának használata nyomán.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.origo.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: