Hírek - IKT hírek röviden

Robottű távolítja el a vérrögöket

A Vanderbilt University tudósainak irányítható „robottűje” az agy olyan részeiből is képes eltávolítani a vérrögöket, amelyekhez eddig nem fértek hozzá a sebészek.

Irányítható robotsebészt fejlesztettek ki a Vanderbilt University tudósai. Technológiájuk lehetővé teszi, hogy az agy olyan részeiből is biztonságosan eltávolíthassák a stroke-ot okozó vérrögöket, amelyekhez korábban nem tudtak hozzáférni az orvosok.

A megoldás komoly előrelépést jelent a ma használt gyógyszeres kezelésekhez képest. A robotsebész tulajdonképpen két vékony csőből áll.

Az egyik feladata, hogy egy apró lyukon keresztül bejuttassa a szondát a koponyába, a másiké pedig, hogy amint a megfelelő helyre ért, kiszivattyúzza a vérrögöt az agy veszélyeztetett területéről – anélkül, hogy a környező szövetekben kárt tenne. Nagyításhoz kattintson a képre.

Tovább a teljes cikkhez >>> techcorner.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: