IKT műhely - Netbiztonság

bejelentkezési adatokat lop az Opsines vírus (trójai)

Az Opsiness trójai népszerű alkalmazások által eltárolt hitelesítő adatokat próbál kiszivárogtatni a számítógépekről.

Az Opsiness trójai alapvetően két céllal született.

 

Egyrészt a terjesztői számára szabad bejárást biztosít a fertőzött PC-kre, másrészt azokról bizalmas adatokat szivárogtat ki. Az első feladatának teljesítése során előre meghatározott kiszolgálókhoz kapcsolódik, amelyeken keresztül fogadja a támadók parancsait. Ezek többek között az alábbi tevékenységekre terjedhetnek ki: - fájlok letöltése - a fájlrendszer böngészése - képernyőképek készítése - adatok feltöltése - a trójai eltávolítása vagy frissítése.

Az Isidor Biztonsági Központ szerint az Opsiness másik igencsak káros sajátossága, hogy rendszerinformációk mellett széles körben használatos szoftverekből próbál bejelentkezési adatokat kigyűjteni. A legnépszerűbb webböngészők mellett az azonnali üzenetküldőket valamint egyes fájlletöltésre alkalmas programokat is alaposan szemügyre vesz, és azokból bezsebeli a felhasználóneveket, valamint a jelszavakat. Amikor az Opsiness trójai elindul, akkor az alábbi műveleteket hajtja végre: 1. Létrehozza a következő állományt: %DriveLetter%\Documents and Settings\Administrator\Application Data\servctl.jar 2. A regisztrációs adatbázishoz hozzáfűzi az alábbi értéket: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\"asdasa" = "%DriveLetter%\aaa.exe" HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\"WinFirewall" = "C:\Program Files\Java\jre6\bin\javaw.exe -jar C:\Documents and Settings\Administrator\Application Data\servctl.jar" 3. Csatlakozik előre meghatározott távoli szerverekhez.

Tovább a teljes cikkhez >>> biztonsagportal.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: