Hírek - IKT hírek röviden

Hatékonyabb frekvencia használat mobiltelefonőkhoz

Egyre szélesebb spektrumra és egyre több frekvenciasáv felhasználására lesz szükségük a mobilszolgáltatóknak a jövőben arra, hogy a felhasználók felől érkező adatforgalmi igény kielégítsék - legalábbis ez az operátorok régóta hangoztatott érve azért, hogy a mobilcégek minél több licenchez jussanak hozzá, többnyire súlyos milliárdokért cserébe.

Hatékonyabb frekvencia használat mobiltelefonőkhoz

Az új technológiák - mint amilyen az LTE-Advanced - pedig ahhoz segítik hozzá a szolgáltatókat, hogy a meglévő spektrumszeleteket a lehető leghatékonyabban használhassák fel vezeték nélküli adatszolgáltatáshoz. Az LTE-Advanced hálózatok kiépítettsége ma még meglehetősen gyerekcipőben halad, a legtöbb országban jelenleg az első generációs LTE-rendszerek telepítése zajlik, melyekkel ideális esetben 100 Mbps letöltési sávszélesség érhető el cellánként.

Az LTE-Advanced technológiával ez az érték a többszörösére növelhető, egyebek mellett nagyobb frekvenciablokkok használatával, vagy több, akár teljesen más frekvenciasávban elhelyezkedő blokk összekapcsolásával. Ez utóbbit Carrier Aggregation-nek (CA), vagy szabad fordításban vivő aggregációnak nevezi a szakma - ilyen, LTE-Advanced Carrier Aggregation hálózatot üzemelt be a világon elsők közt július végén Ausztráliában a Telstra az Ericssonnal karöltve.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.hwsw.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: