Hírek - IKT hírek röviden

Kúriai határozat az online értékesítésről

Régóta húzódó ügyben hozott a Kúria ítéletet, és ez alapján azt lehet mondani, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által több éven át folytatott gyakorlatot mondtak ki szabálytalannak – derül ki a penzcentrum hu összefoglaló cikkéből.

Ezek szerint jogsértőek az adóhatóság elmúlt négy évben hozott határozatai, amelyekben tetemes közteherrel sújtott magánszemélyeket, akik a 2005. január elseje és 2011. december 31-e közötti időszakban – főként az interneten keresztül – ingóságokat értékesítettek.

A penzcentrum hu korábban számos cikkben beszámolt arról, hogy az adóhatóság dömpingszerű ellenőrzéseket végzett az elmúlt években az ingóságokat értékesítő magánszemélyek körében, az interneten keresztül bonyolított kereskedelemre fókuszálva. Az adófizetési kötelezettség nem vonható kétségbe, ám a mértéke ebben az ügyben kérdéses volt.

A 2011. december 31-ig hatályos szabályok szerint az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem megállapításakor a bevételből le kellett vonni a számlával, nyugtával igazolt beszerzési költséget, az értéknövelő beruházásokat és az átruházással kapcsolatos kiadásokat. Ha utóbbiak összege több volt, mint a bevétel, akkor értelemszerűen nem keletkezett adóalap, ami után meg kellett volna fizetni a személyi jövedelemadót.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: