IKT műhely - Netbiztonság

A legveszélyesebb vírusok és férgek toplistája

Az ESET kiadta a múlt hónapra vonatkozó vírus toplistáját, amelyen régi és új károkozók egyaránt feltűnnek.

A július havi toplistát az Autorun vírust még májusban leváltó Bundpill féreg vezeti, amely hordozható adattárolókon terjed.

A legveszélyesebb vírusok és férgek toplistája

Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd a meghajtókról törli az exe, a vbs, a pif és a cmd kiterjesztésű fájlokat, valamint a Backup állományokat. A toplista második és harmadik helyén sem történt változás júniushoz képest, hiszen az ezüstérmet a hátsó kapuk létesítésére alkalmas ScrInject trójai szerezte meg, míg a dobogó harmadik fokára a Windows Autorun funkcióit kihasználó károkozók családja került.  Érdemes kiemelni a nyolcadik helyezett, FBook nevű trójait is, amely tulajdonképpen egy hamis, kártékony böngészőkiegészítő.

A rosszindulatú bővítmény a Chrome, illetve a Firefox alkalmazásokkal kompatibilis, és a felhasználók nevében, észrevétlenül képes üzeneteket publikálni a Facebookra. Anonim károkozások Az ESET biztonsági kutatói elmondták, hogy 2013 során több különböző TOR-alapú botnetet, illetve ezekhez szorosan kapcsolódó kártevőt fedeztek fel, amelyek száma folyamatos növekedést mutat.

Tovább a teljes cikkhez >>> biztonsagportal.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: