Közösség - Események

Interaktív robotkiállítás BudapestenInteraktív robotkiállítás Budapesten

Robotok évszázada címmel interaktív kiállítás nyílt az Örs vezér téri Árkád bevásárlóközpontban, ahol kilenc csoportban, az első lyukkártyás szövőszéktől a nanorobotokig mutatják be a robotika vívmányait.

A robottechnológia történetét, fejlődését és mai alkalmazási területeit bemutató június végéig látható tárlat középpontjában egy robotműhely áll, ahol a látogatók modellező kellékekből maguk is építhetnek robotokat. A tárlatvezetési feladatokat egyetemisták mellett egy Németországban készült magyarul beszélő robot látja el. A tárlatvezető robot a kívánt témakörhöz invitálja az érdeklődőket, majd a helyszínre érve hangos ismertetőt tart.

A robotikával foglalkozó cégek és egyetemek fejlesztései között olyan humanoid robotok is vannak, amelyek a mesterséges intelligencia valódi robottesten történő tesztelésére készült. A magyar fejlesztésű 115 centiméter magas alumíniumból készült Simon például az ember összes mozdulatát képes utánozni, jóllehet zongorázni nem fog, mert kezein csak 3-3 ujj van. Pécskai Balázs, a robot alkotója elmondta, hogy a fejlesztés legfontosabb része a mozgásokat koordináló vezérlőszoftver, amely akár egy "emberibb" mozgású robot működtetésére is alkalmas.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható sg.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: