IKT műhely - IKT az osztályomban

A 10 Legjobb Takarékossági Tanács – Szoftver frissítések
A nagy érdeklődésre való tekintettel a matematika szabályait meghazudtoló módon most a tíz tanács közül a tizenegyedik érkezik, és a jó hír, hogy lesz még több is! A mai nap azt vizsgáljuk meg mi éri meg jobban, megvásárolni egy program használati jogát örökre, vagy csak bérleni azt az adott szoftvert.

Ha nem olyan furcsa hobbit űzünk, mint a szoftver licencek tanulmányozása, könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy ez túl bonyolult a számunkra (és most egyáltalán nem csak a Microsoft licencekre gondolok!). A megannyi szerződési feltétel között mazsolázva időnként nehéz meglátni a fától az erdőt, hogy most milyen licenc lenne az, ami megfelel nekünk, vagy csak megállni egy kicsit elgondolkodni, hogy egy nagy váltás az iskolai programok licencrendszerében megtérülne-e vagy sem.

Ugyan Magyarországon a Tisztaszoftver program keretében az oktatási intézményeknek nem kell fizetniük az alapvető Microsoft programokért, mint a Windows, illetve az Office, mivel a Magyar állam speciális licenc szerződést kötött a Microsofttal. Jelen pillanatban ez 2011 márciusáig tart, de nincsen semmi biztosíték arra nézve, hogy egyszer az iskolák nem kerülnek szembe azzal, hogy egyénileg rendezzék a számítógépes programok licenceit.

Néhány éve született egy blogbejegyzés, „Hogy szerezzük be az iskolánkba a legjobb Microsoft programokat” címmel, ami bekerült minden idők legjobb 10 postja közé. A bejegyzés keresztülvezet lépésről lépésre az összes döntésen, amit meg kell hoznunk. A mai tanácsunk pont egy ilyen válaszútra hívja fel a figyelmet, ami talán az egyik legfontosabb. Az aktualitását az elkövetkező hónapok új verziói adják.
Bérlet, vagy vásárlás
Ha Microsoft programokat akarunk használni, akkor két fő irányvonalat kell megvizsgáljunk. Az egyik, hogy egy örök életre szóló licencet vásárlunk, míg a másik, hogy előfizetési konstrukciót választunk.


Az örök életre szóló licenc pont az, ami elsőre eszünkbe jut róla. Kifizetjük ezeket, s az idők végezetéig megtarthatjuk a licencetCsak arra a verzióra vonatkozik, amire megvásároltuk, szóval ha ez mondjuk az Office 2007, akkor nem használhatjuk az Office 2010-et anélkül, hogy egy újabb licencet ne szereznénk be.
Az előfizetéses licenc esetében azért fizetünk, hogy egy meghatározott ideig, jellemzően egy évig, használhassuk azt a programot, amire szerződtünk. Természetesen egyszerre kevesebbet kell kifizetnünk ebben az esetben, de ha utánaszámolunk, az évek múlásával kijöhet, hogy ez a drágább. Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy ez automatikus jogot biztosít az új verzióra való frissítéshez.
Az iskolák számára kitalált előfizetéseknek két fajtájuk van, a School Agreement és a SESP agreement. Általában feladatunk csak annyi, hogy összeszámoljuk, hány számítógépünk van, s mindegyikre előfizetjük azokat a programokat, amikre szükségünk van (jellemzően ez a Microsoft Windows és Office programokat jelenti).
Hogyan takaríthatunk meg pénzt a School/SESP szerződéssel?


Megannyi fogás áll rendelkezésünkre, szemezzünk most ezekből:


  • Aki szeret minden programból a legfrissebb verzióval dolgozni, annak ez a legjobb választás, mivel az előfizetés külön licenc vásárlása nélkül lehetővé teszi a frissítést. A technika annyira felgyorsult, hogy manapság három évente új verzió jelenik meg mind a Windows operációs rendszerből, mind az Office programcsomagból.
  • Ha az új verzió megjelenése a közeljövőben várható (ahogy igaz ez a 2010-es Office-ra), az előfizetéssel jogot nyerünk annak a használatára is. Ha örökös licencet vásárlunk most a 2007-es változatra, akkor a 2010-es megjelenésekor újra fizetnünk kell annak a licencére is, nem frissíthetünk automatikusan.
  • A School Agreement előfizetés alapja az, hogy az évben egyszer megszámoljuk a számítógépeket, amikre a programokat telepíteni kívánjuk. Ha mondjuk ezt márciusban tesszük meg, s áprilisban újabb 100 gépet szerzünk be, az előfizetés automatikusan vonatkozni fog majd azokra a gépekre is, csak a következő évben kell elkezdeni fizetni utánuk is. A SESP ebből a szempontból kicsit eltérő, ott választhatunk, hogy a licencelés alapja a gépek, vagy a tanulók száma legyen.


Tételezzük fel, hogy meg akarjuk nyitni a jövő iskoláját most júniusban. Az egész éves keretünk elmegy, hogy vásároljunk 200 Office 2007 Professional Plus licencet, melyek darabja £37-ba (12.600 Ft-ba) kerül, ha az örök életre szóló megoldást választjuk (Forrás: Pugh). És ha 2010 szeptemberében frissíteni szeretnénk az Office 2010-re, újra ki kell fizetni a licenceket, ami gyaníthatóan újabb £37-t jelent gépenként.
Alternatív megoldásként minden gépet bevonhatunk a School Agreement előfizetésbe, ami hozzávetőleg £14-t (5.000 Ft) jelent darabonként (Forrás: Pugh). Mivel előfizetésről van szó, ez az ár tartalmazza a frissítés lehetőségét a 2010-es változatra. Viszont pont amiatt, hogy csak béreljük az Office-t, a következő évben is ki kell fizetni ezt az összeget, hogy akkor is tudjuk használni az alkalmazást. Látszik, hogy ha gyakran frissítjük kedvenc programjainkat, vagy egy új verzió van a láthatáron, jelentős költségeket takaríthatunk meg azzal, ha előfizetünk a licencekre, szemben azzal a megoldással, hogy örök életre vennénk meg azokat.

A 10 Legjobb Takarékossági Tanács – Spóroljunk a frissítéseken

Ha a hároméves intervallumot nézzük £42-t (14.400 Ft-t) kell fizetni az Office 2007/2010 Enterprise előfizetésért (például a School Agreement program keretében), vagy £74-t (25.300 Ft-t) az Office 2007/2010 Professional Plus alkalmazáscsomagokért, ha örök életre szóló licencet vásárlunk. Természetesen 3 év után még mindig kell fizetni az előfizetésért, amit a második variációnál nem kell, viszont csökkenthetjük az eseti kiadásainkat, s sokkal kiszámíthatóbban tudunk tervezni a jövőben is.
Aki figyelmesen olvasott észrevehette, hogy nem teljesen ugyanazokat a csomagokat hasonlítottuk össze. Nem véletlenül! Ha az előfizetést választjuk, automatikusan megkapjuk az Enterprise verziót, jelen esetben az Office-ból, azaz a magunkénak tudhatjuk a OneNote és a Groove programok használati jogát is (A részletes leírás itt található a programokról). A Windows 7 esetében pedig olyan extra szolgáltatásokat is használhatunk, mint a BitLocker Drive Encryption, az AppLocker, vagy a Windows XP mode (További extra szolgáltatásokról itt lehet olvasni).
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> itn.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: