IKT műhely - Facebook

Mekkora is valójában a Wikipédia?

A Wikipédia hatalmas, de mégsem annyira, mint hittük volna – ha a jelenlegi összes angol nyelvű szócikkét kiadnák, akár kétszer-háromszor is elférnének a kötetek egy átlagos felszereltségű magyar középiskolai könyvtárban.

Egy Kanadában élő brit matematikus a nyilvánosan hozzáférhető mérőszámok alapján vizualizálta az angol nyelvű Wikipédia terjedelmét, és arra jutott, hogy az mégsem olyan hatalmas, mint ahogy eddig képzeltük volna.

Mekkora is valójában a Wikipédia?

2013. augusztusáig 19,83 gigabájtnyi pusztán szöveges anyag halmozódott fel, ami 4 309 877 szócikket, 2 542 827 430 szót vagy 15 256 964 580 karaktert jelent. Ha a jelenleg élő összes szócikket kiadnák az Encyclopædia Britannicával megegyező formátumban, a hatalmas számok ellenére mindössze 1907 kötetet tenne ki, és „csak” kilenc és fél standard könyvtári könyvespolcot foglalna el.

Jól mutatja, mekkora léptékben gyarapszik a Wikipédia tudásanyaga, hogy 2006-ban még egy nagyobb nappaliban is elfért volna az akkori teljes terjedelem. Miheztartás végett, maga a tudományos alaposságú Encyclopædia Britannica jelenleg mindössze harminckét kötetből áll, bár jóllehet, nem szán külön szócikket a One Directionnek, vagy az olyan eseményeknek, mint amilyen a Kacsamesék megszakítása.

Tovább a teljes cikkhez >>> socialtimes.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: