Hírek - IKT hírek röviden

Robotfelügyelő vigyáz a betegekre

A világon sok helyen fejlesztenek időseket, betegeket, sérülteket segítő robotokat (különösen élen jár e területen Dél-Korea és Japán), köztük egy európai, kutatóintézetekből és vállalatokból álló konzorcium, mely a szélesebb és nagyobb célokat tartalmazó Mobiserv Project újabb állomásaként most jelentette be egy ilyen eszköz, egy „elektronikus segítő” legújabb eredményeit.

A kerekeken mozgó autonóm robotot az elmúlt három évben fejlesztették ki, és felszerelései közé tartoznak a teret érzékelő (sztereoszkópikus) kamerák, a kétoldalú audiokommunikációt biztosító eszközök (képes beszélni, illetve megérteni a beszédet), sokféle érzékelő, illetve érintőképernyős interfész. Érdekesség, hogy hagyományos robotkarjai nincsenek, így tárgyakat nem tud megragadni, mozgatni, ugyanis nem ilyen típusú segítségre tervezték.

A robot feladata, hogy figyelje és kövesse az ember tevékenységét: ellenőrzi a gyógyszerszedést, a mozgásformákat (ha a „gazda” egy elesés után nem áll fel, reagál), kinézhet, hogy ki áll a bejárat előtt, képes játékokat játszani stb A gép viselkedése nagy mértékben testreszabható, így mind a feladatait, mind pedig kommunikációját illetően hozzáigazítható az egyedi igényekhez. Az eddig tesztek alapján az alanyok kifejezetten jó véleménnyel vannak a gépről, mely jelenleg még csak prototípusként létezik, és viszonylag drága: 10 ezer euróba kerül.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: