Hírek - IKT hírek röviden

Garantált fogyás! Mérje máshol a testsúlyát

Kissé viccesen persze, de a testsúlycsökkentés egy igazán különleges módjára hívta fel a figyelmet a New Scientist.

Nincs szükség fárasztó edzésekre, emberpróbáló diétázásra, ha azt szeretnénk, hogy kevesebbet mutasson a mérleg, egyszerűen csak jól kell megválasztani a helyet, ahol megmérjük magunkat – utal a New Scientist cikke viccesen egy komoly projektre, egy új, nagyfelbontású, szuperpontos térképre, amelyik a Föld gravitációját mutatja.

Garantált fogyás! Mérje máshol a testsúlyát

Sokan úgy gondolják, hogy bolygónk gravitációja állandó, azonban ez nincs így, hiszen a Föld nem tökéletesen gömb alakú és nem is egyforma sűrűségű. Egy vadonatúj, a Föld gravitációját jelző térkép most azt mutatja, hogy a gravitáció-eltérések szélsőségesebbek, mint korábban gondolták.

Az egyik nyugat-ausztráliai egyetem kutatócsoportja összefésülte a műholdaktól kapott adatokat a topográfiai tanulmányok által szolgáltatottakkal, hogy feltérképezzék a Föld gravitációját (a vizsgálat a szárazföld 80 százalékát érintette). Hárommilliárd pontot vizsgáltak, 250 méteres felbontással – egy hagyományos PC 5 másodpercig számítaná egy-egy pont gravitációját.

Tovább a teljes cikkhez >>> hvg.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: