Hírek - IKT hírek röviden

Kémkapu a Windows 8-ban?

A számítógépes rendszerek biztonságáért felelős német szövetségi hivatal (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik – BSI) egy tavalyi, belső használatra szánt tájékoztatójából az derül ki, hogy a BSI nem ajánlja, hogy a köz- és államigazgatásban, illetve kritikus helyeken a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 8-at használják, ugyanis szerintük egy olyan lezárhatatlan hátsó kaput (backdoor) tartalmaz a szoftver, mely lehetővé teszi, hogy a Microsoft képes legyen az operációs rendszert futtató gépeket távolról is ellenőrizni, és a közelmúlt történései rámutatnak, hogy ha a cég meg tudja ezt tenni, akkor az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (National Security Agency – NSA) is – számolt be a jelentésről a birtokukba jutott dokumentumok alapján a Die Zeit online kiadása.

A szakértői jelentés szerint a hátsó kapu lehetőségét sajátos módon egy olyan iparági együttműködés és technológia teszi lehetővé, melyet arra találtak ki, hogy a számítógépes rendszerek biztonságát és megbízhatóságát javítsa. Ahogy annak idején a Prohardver is beszámolt róla, 2003-ban alakult meg a Trusted Computing Group (TCG – kb.: bizalmi számítástechnikai szövetség) a Microsoft, az Intel, az IBM, a HP és az AMD közreműködésével.

Ross Anderson ismertetője szerint „a TCG célja egy »megbízhatóbb« PC-re vonatkozó szabvány elterjesztése. A »megbízhatóság« fogalma ellentmondásos; a szabványnak megfelelő gépek megbízhatóbbak lesznek ugyan a szoftvergyártók és a tartalomszolgáltató ipar szempontjából, a felhasználó azonban kevésbé bízhat meg bennük.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: