Hírek - IKT hírek röviden

Pénzt kaptak a netóriások az adatokért?

Az Edward Snowden által megszerzett információk nyilvánosságra hozatalában főszerepet játszó brit lap, a The Guardian pénteken újabb bombát robbantott: egy szerdán hozzáférhetővé vált korábbi amerikai bírósági ítéletet ismertettek, és a szöveg alapján világos, hogy az Egyesült Államok vezető nemzetbiztonsági ügynöksége a National Security Agency (NSA) több millió dollárt fizetett kompenzációként a nagy internetes vállalatoknak.

Az ítéletet az úgynevezett FISA-bíróság hozta (Foreign Intelligence Surveillance Act: a hírszerzést, a külföldiek megfigyelését szabályozó törvény), melynek az a feladata, hogy a hírszerzési tevékenység törvényességét felügyelje. A titkosítás alól feloldott 2011-es döntés megállapítja, hogy az NSA nem volt képes úgy végezni a megfigyeléseket, hogy az ügyekben nem érintett amerikai állampolgárok kommunikációját ne hallgassák le, ezzel pedig megsértették az alkotmány negyedik kiegészítését, mely tiltja az amerikai polgárok indokolatlan, felhatalmazás nélküli megfigyelését.

A határozatból és egyéb, Edward Snowden által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy a bíróság rendszeresen megvizsgálja, hogy a megfigyelés törvényesen zajlik-e, és ha igen, ezt tanúsítvánnyal, „működési engedéllyel” igazolják. A 2011-es ügy arra világít rá, hogy a megfigyelésbe bevont – együttműködésre kötelezett – nagyvállalatoknak jelentős összegbe került, hogy megfeleljenek a törvényességi előírásoknak, az NSA pedig ezeket a több millió dollárra rúgó költségeket térítette meg.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: