Hírek - IKT hírek röviden

Csapdában - Ez tényleg a YouTube szerzői jogok megsértése?

Lawrence Lessig az amerikai szövetségi bíróságon indított eljárást, miután a YouTube letiltott egy olyan klipet, ami a saját előadásáról készült.

A prezentáción Lessig bejátszott egy videót, amiben azt próbálja megmutatni hallgatóságának, hogy hogyan használják a fiatalok a videót és egyéb eszközöket interneten keresztüli kommunikációra és önkifejezésre.

Csapdában - Ez tényleg a YouTube szerzői jogok megsértése?

A klip felhasználása nem öncélú, nem kereskedelmi, sőt, épp az internetes tartalomszolgáltatás és szerzőség kérdését taglaló tudományos jellegű előadás részeként villant be egy tartalomba. A bírósági eljárást kezdeményező Lessig a Harvardi Egyetem jogi karának professzora, és a problémás videóban éppen a zenék interneten való újrahasznosításáról tartott előadást egy szöuli konferencián 2010-ben.

A prezentáció során Lessig bemutatott több kisfilmet, amin a francia Phoenix zenekar “Lisztomania” című számára táncolnak. A Lisztománia zenéjére egy YouTube-felhasználó egy több filmből összevágott videót készített, amire válaszul világszerte elkezdték különböző szituációkban felhasználni a dalt, egészen odáig, hogy a feltöltők saját maguk játszották el az eredeti klipben történteket.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.hwsw.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: