Hírek - IKT hírek röviden

Új kamerarendszer - új lehetőségek az űrkutatásban

Az űrkutatásban - főleg, ha a fény látható spektrumáról van szó - egyértelműen olyan eszközökkel lehet a legjobb felvételeket készíteni, melyek a Föld atmoszféráján kívül, tehát bolygókörüli pályán, vagy még távolabb, az űrben vannak elhelyezve.

Ezeket az eszközöket (általában űrtávcsöveket, illetve optikával és kamerával felszerelt űrszondákat) ugyanis nem zavarják a „látásban” az atmoszféra rétegei. Hiába van tehát a Földi teleszkópoknak sokkal nagyobb és jobb optikai rendszere, mint például a Hubble-nek, az mégis részletgazdagabb, élesebb fotókat fog visszasugározni a laborokba, mint amilyeneket innen, bolygónk felszínéről valaha is készíthetnénk.

Új kamerarendszer - új lehetőségek az űrkutatásban

Eddig legalábbis ez volt a helyzet, amin a University of Arizona, az Arcetri Observatory és a Carnegie Observatory kutatói változtatni óhajtanak. Közös összefogásban kifejlesztettek hát egy új kamerarendszert, amely a VisAO névre hallgat és a fény látható spektrumában dolgozik.

Most, húsz évnyi fejlesztés után megdöbbentő eredménnyel mutatták be az új eszközt a chilei Magellan 21 lábas (6,3 méter) teleszkópra kötve. A Magellan teleszkóp elvileg sokkal nagyobb felbontóképességű, mint a Hubble, hiszen 6,3 méteres tükörátmérője több mint 2,5-szer akkora, mint a Hubble-é. Az űrtávcső azonban óriási előnnyel rendelkezik, azaz rendelkezett eddig: az ő kameráinak nem kellett a légkör több száz kilométeres vastagságán átlátnia.

Tovább a teljes cikkhez >>> prohardver.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: