Közösség - Események

Interaktív csillagászati múzeum nyílt TatánInteraktív csillagászati múzeum nyílt Tatán

Végre a nagyközönség előtt is megnyílt a tatai Eötvös Gimnázium mellett található Posztoczky Károly csillagvizsgáló, melyet a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezete interaktív csillagászati múzeummá alakított a Norvég Civil Alap közel ötmillió forintos támogatásával.

A fejlesztés után akár nappal és felhős időben is szerezhetnek csillagászati élményeket a látogatók. Más múzeumokkal ellentétben itt nem tilos, hanem kifejezetten ajánlott lesz, hogy a látogatók kézbe vegyék a kiállított tárgyakat, és csillagászati megfigyeléseket végezzenek. Borult időben a kupola belsejére lézerrel vetítenek műcsillagokat, így szintén végezhetők mérések - mondta el Kovaliczky István, a szervezet elnöke.

Az épület földszintjén Posztoczky Károly amatőr csillagász 1900-as évekből származó műszereivel rendezték be a névadó dolgozószobáját. Megerősítették a főtávcső tartószerkezetét, mely így több látogató esetén is remegésmentes képet ad és a TIT beszerzett egy hidrogén-alfa szűrőt, mellyel könnyen megfigyelhetők a napfoltok és kitörések. Ilyen műszerekkel eddig csak Baján és az MTA debreceni obszervatóriumában találkozhatott a közönség.

Interaktív csillagászati múzeum nyílt Tatán

Posztoczky Károly eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épület 1950-ben telekkönyvi tévedés miatt a Környei Állami Gazdaság tulajdonába került, lerombolták, és elhordták építőanyagnak. A műszereket, könyveket és fényképeket Posztoczky halála után a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a megyei TIT kezdeményezésére Tatán csillagvizsgálót építettek, melyet 1973-ban nyitottak meg.

A szervezet szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart az érdeklődőknek, melyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják. 
 
Az eredeti cikk itt olvasható >>> mult-kor.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: