IKT műhely - IKT az osztályomban

A 10 Legjobb Takarékossági Tanács – Ne dobjuk ki a régi számítógépeket

Egyszer mindennek vége szakad, ahogy ennek a sorozatnak is. Elérkeztünk az utolsó tanácshoz is, remélem sokaknak segíthettünk az eddigi ötletekkel is, ahogy a mostanival. A mai nap azt nézzük meg, hogy mit tehet az iskola az idősebb számítógépeivel, mik azok a paraméterek, amikkel, ha egy gép rendelkezik, még munkára lehet fogni a mai kor igényeinek megfelelően is.


A múlt nyáron született egy blogbejegyzés, ami a “
What does Windows 7 run on?” (Min tud a Windows 7 működni?) címet viseli, s a megkérdezetteknek az akkori Windows 7 béta, illetve RC verzióval kapcsolatos tapasztalatait tartalmazza. A cikk arra a tanulságra jutott, hogy az idősebb gépek jobban együttműködnek a Windows új verziójával, mint az előzővel. (Ahogy én is, biztosra veszem, hogy mindenki emlékszik azokra az időkre, amikor a Windows új verziójának megjelenése azt jelentette, hogy a számítógép hardvereit is frissíteni kell).

Egy kicsivel később, Júniusban a PC World “Windows 7 Hits a New Low” (A Win 7 újabb mélységet üt meg) címmel jelentett meg egy írást, ami ugyanarra a következtetésre jutott. (Habár a cím kicsit meglepő, a cikket végigolvasva rájöhetünk, hogy pozitív a Windows 7-re nézve).

Az üzenet tehát világos – A Windows 7-t nyugodtan fel lehet tenni, nem csak a legújabb eszközökre. A régebbi gépek is tudják futtatni, így az egész iskolában ugyanolyan verziójú operációs rendszer dolgozhat minden gépen, ami minden rendszergazda álma.
Min lehet Windows 7-t használni?
A thewindowsclub.com fórum tagjai voltak azok, aki úgy döntött előbányásszák a szekrény mélyéről az őskövületeiket, s telepítik rájuk az új Windows operációs rendszert. A fenti link tanúskodik arról, hogy egy fórumozó a saját, Pentium II 266MHz-es processzorral és 128 MB RAM-mal ellátott gépét valahogy be tudta izzítani, s a Windows élmény mutatója 1.0-t adott a gép paramétereire (De ez csak azért lehet, mert a skála nem nullától indul). Arról nem szól a fáma, hogy mennyi idő kellett a telepítéshez, illetve a gép bekapcsolása, és a használatba vétele között hány másodperc telik el.


A pontosság kedvéért érdemes megemlékezni a minimális rendszerkövetelményekről, amiket a Windows 7 támaszt. Ez pedig 1GHz-es processzor, 1 GB RAM, és minimum 16 GB hely a merevlemezen, s nem tanácsos ezek alá menni. Habár ahogy a fenti példa is mutatja, lehetséges, de például 512 MB memóriával már érezhető lassulásról számoltak be a tesztelők. Ha viszont a minimális követelményeket jobban szemügyre vesszük, akkor rájövünk, hogy még így is sok gépet hasznosíthatunk az iskola felszereléséből, hogy Windows 7-t futtassunk rajtuk.
Miből lesz a megtakarítás?
rendszerkarbantartásra fordított idő nagy mértékben lecsökken azáltal, hogy minden számítógép ugyanazt verziójú Windows operációs rendszert használja, s ehhez hozzávehetjük azokat az energiatakarékossági ötleteket, amiket a Windows 7-tel kapcsolatban bemutattunk a 2. tanácsban.

Ne feledkezzünk meg arról a pénzösszegről sem, amit nem költünk el az új gépek vásárlására, ahogy arról sem, hogy nem is kell időt szánni ezek összeállításárabeszerzésére. Emellett az új gépek megnövekedett teljesítményüknek köszönhetően gyakran többet is fogyasztanak, növelve a villanyszámlát feleslegesen, hisz nem biztos, hogy kihasználjuk a teljesítménytöbbletet.

Ezek mind amellett vannak, hogy frissítsük az operációs rendszerünket, inkább előbb, mint később.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> itn.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: