IKT műhely - Netbiztonság

Már az 55 karakteres jelszót is feltöri a szoftver

A szabadon hozzáférhető, kódfejtésre használt szoftver, az Ocl-Hashcat-plus legújabb verziójával már 55 karakter hosszú jelszavakat is fel lehet törni. A korábbi verziókhoz képest ez egyértelmű előrelépés, és a fejlesztők valószínűleg még tovább fokozzák majd a hatékonyságát.

Egyre többen vannak ugyanis, akik hosszú szavakat vagy értelmes mondatokat használnak jelszóként. Az Ocl-Hashcat-plusszal korábban több tucat grafikus kártya számítási teljesítményét lehetett felhasználni arra, hogy kriptográfiai feladatokat oldjanak meg vele.

Az akkori verzióval még csak tizenöt karakteres jelszavakat lehetett feltörni. Az Ocl-Hashcat Lite és a Hashcat ugyan hosszabbakkal is elboldogult, de ezek a műveletek jóval tovább tartottak. A hétvégén megjelent Ocl-Hashcat-plus 0.15-ös verziója az 55 karakteres jelszót is meg tudja fejteni. Ennek hatékonysága a feltörni kívánt jelszótól és a hekkelési technikától függően változik; előfordulhat, hogy valaki akár 64 karakteres jelszót is megfejthet vele, míg más csak a 24 karakterest.

Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: