Hírek - IKT hírek röviden

Már a Facebook lájkokat is nézik hitelbírálatnál

Meggondolatlan lájkjaik és az adósságukat késve visszafizető ismerőseik ronthatják az amerikaiak hitelképességi mutatóit.

Vannak olyan pénzügyi szolgáltatók, amelyek ezeket a lehetőségeket is igen komolyan számba veszik.

A hitelintézetek általában a számlatörténetünk, a korábbi hiteleink alapján döntenek arról, hogy érdemes-e újabb kölcsönt folyósítani. De ők is nagy bajban vannak akkor, amikor a tiszta lappal induló ügyfelekről kell döntést hozniuk – írja az Index. Ugyanakkor számos oka lehet annak, hogy valakinek nincs számlatörténete: bevándorlók, vagy felnőtté válva most nyitnak először bankszámlát az érintett illetők. Egyes pénzügyi szolgáltatók ezen probléma kiküszöbölésére azt találták ki, hogy megvizsgálják az emberek online múltját. A Fülöp-szigeteken, Venezuelában és Mexikóban működő Lenddo például a Facebookon fut pár kört, hogy vannak-e késve fizető adósok a hitelt felvenni kívánó illető ismeretségi körében.

Az még rosszabb, ha a lájkok azt mutatják, hogy pont ők a legközelebbi barátaink. A német Kreditech ugyanakkor nem elégszik meg a Facebookkal, összesen nyolcezer különféle adat tud megvizsgálni az ügyféllel kapcsolatban, beleértve például az Amazonon és Ebayen tett vásárlásait is.

Tovább a teljes cikkhez >>> hvg.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: