Hírek - IKT hírek röviden

Nem lehet szoftvert szabadalmaztatni Új Zélandon

Öt évig tartó huzavona után Új-Zélandon elfogadtak egy új szabadalmi törvényt, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a szoftverek szabadalmazását.

A beszédes nevű kereskedelmi miniszter, Craig Foss örömmel fogadta a törvény modernizálását.

Még mielőtt bárki magyarul kezdene asszociálni Foss nevére: a betűszó az angol "free and open source software" kifejezés rövidített formája (magyarul: szabad és nyílt forráskódú szoftverek). Foss szerint a törvény több lehetőséget biztosít a szoftverfejlesztő cégeknek a meglévő találmányok továbbfejlesztésében, és továbbra is kellő védelmet biztosít a valóban egyedülálló újításoknak.

A miniszter szerint ez a lépés fellendíti az országban az innovációt. Az új-zélandi informatikusokat tömörítő szakmai szervezet, az Institute of IT Professionals (IITP) tagjai körében elvégzett felmérést azt mutatta, hogy a válaszadók 94 százaléka a szoftverszabadalmak betiltását támogatja.

Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: