IKT műhely - IKT az osztályomban

A Microsoft Office újdonsága: PowerPoint 2010, a videó-szerkesztés széleskörű lehetőségeivel
Megszületett az új, audió- és videóelemekkel támogatott Microsoft Office PowerPoint 2010 Barn-Wan Li, és csapata munkájának eredményeképp. A PowerPoint 2010 segítségével könnyedén beágyazhatunk videókat a prezentációnkba, felirattal láthatjuk el a rövid filmeket, és alapvető szerkesztéseket hajthatunk végre anélkül, hogy elhagynánk a programot.

PowerPoint mindenkinek

A program készítője egy könyvtárból kölcsönzött könyv segítségével kezdett dolgozni. A könyv, melynek címe szabad fordításban „PowerPoint fajankóknak”, minden érdeklődőnek szól, a teljesen kezdőknek és kétbalkezeseknek is, egyszóval bármely felhasználónak. 

A Microsoft Office újdonsága: PowerPoint 2010, a videó-szerkesztés széleskörű lehetőségeivel


Ez, és ehhez hasonló könyvek böngészésével mérte fel a felhasználók igényeit, a program használata során megjelenő általános problémákat. Ezek segítették hozzá az új és az eddiginél jóval tartalmasabb program létrehozásához, melynek központjában a hang- és videó-elemek fejlesztése áll.


Tehát az új program minden olyan adottsággal rendelkezik, ami lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy személyre szabott videót szerkesszen, saját hang-, és videó-anyagokkal, effektusokkal ellátva.


Izgalmas kérdés a jövőre tekintve, hogy a felhasználók miként viszonyulnak majd az új lehetőségekhez, mennyire tudják kreatívan alkalmazni és beépíteni azokat prezentációjukba.

PowerPoint 2010 az oktatásban

Bár az előadások hatásossága elsősorban az előadó személyén múlik, a PowerPoint 2010 mégis nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy látványos, szemléltető, az oktatásban hatékonyan használható prezentációkat hozzunk létre. Sokszínű módon, a PowerPoint korábbi változatainál jóval több és színesebb tartalommal segíti a bemutatók kialakítását, miközben használata továbbra is egyszerű maradt.


A korábbi változatok dia-készítési módjait az új PowerPoint is tartalmazza, azonban jóval több effektus áll rendelkezésünkre, amelyek alkalmazásával az elkészített diák esztétikailag is szebb látványt nyújtanak. Ezen elemek megfelelő alkalmazásával az oktatás hatékonysága még tovább fokozható.

A Microsoft Office újdonsága: PowerPoint 2010, a videó-szerkesztés széleskörű lehetőségeivel

Diákok a Holdon

Érdemes kipróbálni a képek, fotók sokrétű alkalmazási lehetőségeit is. Saját készítésű fotókat ugyanúgy felhasználhatunk, melyeket akár kombinálhatunk is. A képek szerkesztésével kis részletek kivághatók, majd egy másik képre helyezhetők, így a gyermekeket akár a Holdra is „elrepíthetjük”


Ezáltal a diákok érdeklődését tovább fokozhatjuk, a tanulók és az oktatott téma közt kapcsolatot teremthetünk.

Személyre szabható multimédiás tananyag

Egy másik, nagyon hatásos újdonság, a videók importálása. Akár otthon készült videókat is beilleszthetünk bemutatónkba, ezzel elősegítve amultimédiás élmény kialakulását. Az sem jelent problémát, ha a videó túl hosszú, hiszen a szükséges rész kivágása könnyedén megoldható a programon belül, a látvány pedig tovább fokozható a különféle grafikus effektusok használatával.


Nem szükségszerű saját videót készítenünk, akár az internetről is válogathatunk tetszés szerint.  Például a YouTube-on megtalálható közkedvelt videók prezentációba történő beillesztése még érdekesebbé teheti előadásunkat. Tartalmazhat további narrációt, zenét, illetve a videókhoz különféle feliratokat, effektusokat használhatunk.

Szemléltetés látványos grafikai elemekkelA Microsoft Office újdonsága: PowerPoint 2010, a videó-szerkesztés széleskörű lehetőségeivel

Az általunk készített grafikus diák is igen változatos módon alakíthatóak ki a PowerPoint 2010 segítségével.Különféle sablonok találhatóak a menüben, amelyek használatával felvázolhatjuk az órán ismertetni kívánt anyagot, mely képek és szövegek együttes alkalmazásával is megvalósítható. 


Az új PowerPoint nagyszerű szemléltető lehetőséget biztosít és segíti a tananyag interaktív feldolgozását.

Kooperáció a PowerPoint 2010 segítségével

Az elkészült prezentációk mentésekor többféle lehetőség áll rendelkezésünkre. A diasorozat elmenthető az internetreelküldhető email-ben, így a tanulók könnyen hozzáférhetnek az órai vázlathoz, tananyaghoz. Ezenkívül a prezentációkat egyesíthetjük és összefűzhetjük.


felhasználók közösen is tudnak hangot, videót, animációt szerkeszteni, melyek a prezentációban összehangolva jelennek meg. Akár oktató-videó is szerkeszthető belőle, melyet a későbbiekben bármikor felhasználhatunk.


Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy éljen a lehetőségek széleskörű tárházával és kreativitását kihasználva építse be azokat prezentációjába, ezzel is elősegítve egy, a gyerekek által izgalmasnak tartott, interaktív előadás létrejöttét.

 
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: