Hírek - IKT hírek röviden

Snowden ügy: Mennyire vannak biztonságban a magyar adatok?

Lassan kiderül, hogy szinte minden igaz az NSA körül kirobban megfigyelési ügyből, az amerikai titkosszolgálat mindenféle szolgáltatóhoz gyakorlatilag korlátlanul besétálhatott.

A Google tagad, a Yahoo és a többiek gyakorlatilag beismerték, hogy részei voltak a Prismnek.

Mindeközben a magyar hatóságok tájékozatlansága vagy felelőtlensége miatt tálcán kínáljuk az érzékeny adatokat az idegen hírszerzésnek, pedig a kormány egyszer már elindult a kontroll alatt tartható nyílt forráskód irányába. Újabb lépés nem látszik, pedig az érzékeny adatokkal kapcsolatban jogszabályi kötelezettség lenne bőven itthon is.

A botrányoknak általában van egy kevéssé meglepő tulajdonságuk: először mindenki felhorkan, egy ideig téma az adott sztori, aztán szép lassan elcsendesül a vihar, és sok esetben – például egy szinte mindenre kiterjedő titkosszolgálati megfigyelésnél – minden megy tovább a régi kerékvágásban. Elsőre ilyennek tűnt a Snowden-ügy is: egy ránézésre azért nem százszázalékosan megbízható, lényegében technikus munkakörű ember kiszivárogtatott néhány, állítólag az NSA-től származó dokumentumot, amiben az állt, hogy a titkosszolgálatnak korlátlan hatalma van az amerikai szolgáltatók felett, bármit elkérhetnek.

Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: