Hírek - IKT hírek röviden

A Skype története dióhéjban

A Skype története még a 2000-es évek elején kezdődött, ekkor született a Kazaa fájlcserélő, amely a Napster bezáratása után a legnépszerűbb fájlmegosztó hálózattá vált.

A Kazaa peer-to-peer elven működött, vagyis a fájlok cserélgetéséhez egyáltalán nem volt szükség központi szerverre, ráadásul minél többen csatlakoztak a hálózathoz, az annál stabilabb és gyorsabb volt.

A Skype története dióhéjban

A Kazaa népszerűségét mi sem jelzi jobban annál, hogy a kliensprogramja 2003 tavaszán minden idők legnagyobb példányszámban letöltött szoftverévé vált, megelőzve az ICQ chatprogramot. A 2001-ben indult Kazaa az észt BlueMoon Interactive munkája, a dán Janus Friis és a svéd Niklas Zennström azonban meglátta benne a nagy üzleti lehetőséget, ezért megvásárolták az eredeti fejlesztőktől, majd kicsit kipofozták, befuttatták, majd a sikerei csúcsán eladták a Sharman Networks nevű vállalatnak, amely a lemezkiadók jogi nyomása alatt végül hosszas pereskedés után megszüntette azt.

Zennström és Friis a Kazaa peer-to-peer technológiáját arra használta fel, hogy warez és pornó helyett egy hanghívásokat továbbító hálózatot fejlesszenek, ebből jött létre a Skype. Az internetes telefonálást lehetővé tevő program ugyanazon elven működött mint a fájlcserélő, a felhasználók közötti kommunikáció központi szerverek nélkül, csak a klienseket érintve jött létre.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.hwsw.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: