IKT műhely - IKT az osztályomban

Ötletek a matematika tanításához
Hogyan oldhatunk meg egyenleteket a Word segítségével? Hogyan hasznosíthatjuk a Movie Makert a négyszögek oktatásánál? Hogyan készítsünk hiperbola szerű függvényt vonalakból a szövegszerkesztőben?
 
Egy digitális kamera fantasztikus eszköz lehet, hogy felfedezzük a matematika megjelenését a közvetlen környezetünkben. Egy kanadai tanár a négyszögek tanításával kapcsolatos tapasztalatait írja le blogbejegyzésében. A Diákok az iskola környezetében kellett olyan fényképeket készítsenek, amiken különböző négyszögek jelennek meg, majd ezeket, megjegyzéseikkel össze kellett fűzzék egy videót létrehozva. Ezt a Movie Maker, vagy a Photostory segítségével készíthették el. A részletek a Quadrilaterals Using Windows Movie Maker (négyszögek Windows Movie Maker használatával) oldalon olvashatjuk.
 
Dolgozzunk a szövegszerkesztővel is
 
A Word használata tananyagfejlesztéshez egyáltalán nem tűnik magától értetődőnek. Ezen változtathatunk, ha egy kiegészítőt töltünk le a Word 2007-hez, a Math Add-in for Word 2007-t (.NET Framework 2.0-t igényel a használata). Ennek segítségével tanárként egyenleteket hozhatunk létre, vagy akár meg is oldhatjuk és vizuálisan megjeleníthetjük azokat. A diákok ezek után a hagyományos Word eszközökkel kifejthetik az egyenleteket. Ha konkrét ötletekre vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan használjuk a Word kiegészítőt, nézzük meg az alábbi Youtube videót!

A Word ezen felül rendelkezik olyan rajzeszközökkel, melyek alkalmasak 2 és 3 dimenziós alakzatok és egyéb objektumok készítésére. Rajzoljunk egy téglalapot, s a Formátum szalagon megjelenő térhatás gomb alatt egy sor érdekes beállítást láthatunk. Téglatestet készíthetünk a téglalapból, vizsgálhatjuk annak drótvázát, vagy tömör testként is megjeleníthetjük, perspektívát állíthatunk be, elforgathatunk, nagyíthatunk.

Ötletek a matematika tanításához
Az alábbi leírás azt tartalmazza, hogyan hozhatunk létre egy hiperbolaágat egyenes vonalak segítségével. Illesszünk be egy pontdiagrammot, mindkét tengelyen menjen a számozás 0-tól 10-ig egyesével. Távolítsuk el a segédvonalakat, a formázás menüpont használatával. A következő lépés, hogy egyenes vonalakat kell húzzunk, amiből a majdani alakzatunk kirajzolódik. Kössük össze egyenessel az 1-es és a 10-s pontot. Ezután a 2-est a 9-essel, és így tovább. Jelöljük ki ezeket a vonalakat, s ha színbeli, vagy vastagságbeli beállításokat szeretnénk rajtuk eszközölni, azt most tegyük meg. Ezután másoljuk ki ezeket egy vászonra, ahol már könnyen tudjuk nagyítani, kicsinyíteni, elforgatni a keletkezett vonalhalmazunkat. 
 
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> itn.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: