IKT műhely - Facebook

Rossz szokásokra serkent a Facebook?

A közösségi hálón közzétett fotók ártalmas szokásokra, ivásra és dohányzásra sarkallhatják a serdülőket - adta hírül egy kedden megjelent amerikai tanulmány.

Arra az eredményre jutottunk, hogy a serdülőket erősen befolyásolhatják barátaik közösségi oldalakon közzétett fotói. Tudomásunk szerint ez az első vizsgálat, amely analitikus módszerekkel tanulmányozta a közösségi portálokat azzal a céllal, hogy meghatározzuk, a serdülők online tevékenysége hogyan befolyásolja az alkoholfogyasztást és a dohányzást" - magyarázta Thomas Valente, a Dél-Kaliforniai Egyetem orvosi karának kutatója, a tanulmány szerzője.

Valente és kutatócsoportja 1563 diák viselkedését tanulmányozta 2010 októbere és 2011 áprilisa között, mindannyian ugyanabba a középiskolába jártak. A kutatók felfedezték, hogy például a a közösségi hálón jelen lévő baráti kör nagysága nem befolyásolta az egészségre ártalmas szokások kialakulását.

Ezzel szemben a "barátaikat" erősen illuminált állapotban vagy bulizás közben ábrázoló képek, úgy tűnik, alkoholfogyasztásra és cigarettázásra ösztönözték a serdülőket. Ez arra utal, hogy a barátok online viselkedése valószínűleg befolyásolja a kortársaik magatartását.

Tovább a teljes cikkhez >>> hvg.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: