Hírek - IKT hírek röviden

Okostelefonok a Nemzetbiztonsági Ügynökség célkeresztjében

Hozzáfér az okostelefonok felhasználói adataihoz az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - írja a Der Spiegel.

A német hírmagazin vasárnapi számában megjelent beszámoló szerint az NSA szakértői egy 2010-es elemzésben megállapították, hogy az okostelefonok rendkívül gyors terjedése megnehezíti "a célpontok klasszikus elemzését".

Az ügynökség ezért munkacsoportokat állított fel az iPhone-ok alatt futó iOS és az Android operációs rendszer vizsgálatára, valamint annak feltárására, hogy miként lehet feltörni a legbiztonságosabb okostelefonként számon tartott BlackBerryket. Az NSA korábbi munkatársától, az Egyesült Államokban súlyos törvénysértéssel vádolt Edward Snowdentől származó ügynökségi dokumentumok alapján a szakértők nem találtak lehetőséget arra, hogy tömegesen kémleljék ki az okostelefonokat, de a kiszivárogtatott anyagok nem hagynak kétséget afelől, hogy ha az amerikai titkosszolgálati szerv megfigyelési célpontként határoz meg egy okostelefont, akkor megtalálja a módját, hogy hozzáférjen a benne tárolt adatokhoz, például híváslistákhoz, SMS-ekhez, és akár a készülék kamerájával készített felvételekhez is - írta a Der Spiegel.

Ahogy arról már korábban írtunk, az amerikai titkosszolgálat akkor is képes követni egy mobil (és így tulajdonosa) helyzetét, ha a a készülék ki van kapcsolva. Ha a lehallgatási/megfigyelési ügy legfontosabb kérdéseire és válaszaira kíváncso, itt találja őket.

Tovább a teljes cikkhez >>> hvg.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: