Hírek - IKT hírek röviden

A Yahoo miatt ment börtönbe - most szabadult

Kiengedték a börtönből azt a kínai újságírót, akt a Yahoo segítségével ítéltek el 2005-ben, írja a theguardian com. Si Taó bűne az volt, hogy emailben tájékoztatott a sajtószabadság Kínában tapasztalható korlátozásáról.

A sajtószabadságért küzdő nemzetközi "Riporterek határok nélkül" (RSF) szervezet akkor azzal vádolta a Yahoo internetes vállalatot, hogy aktívan segítette a kínai kormányzatot az újságíró letartóztatásában és elítélésében.


Si Taót 2005 áprilisában a Yahoo közreműködésével, rendszerellenes online publikációért tíz év börtönre ítélték. Több szervezet is támadta az amerikai céget, hogy kiadta a kínai államnak Si Taó levelezéseit, ami nélkül nem tudták volna elítélni. A Yahoo szóvivője Mary Osako akkor leszögezte, hogy a vállalat "csak azt tette, ami törvény szerinti kötelessége volt".

A cég vezetője azért 2007-ben egy kongresszusi meghallgatáson elnézést kért Si Taó családjától. Nagyon vigyáztunk, hogy csak arról adjunk adatot, amiről kérnek, a kínai kormányzatnak ugyanakkor nem kötelessége tájékoztatni a szolgáltatókat, hogy miért kér egy adott információt, és rendszerint nem is tájékoztat." − nyilatkozta a cég szóvivője 2005-ben.

Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: