Hírek - IKT hírek röviden

Miért kapott Lasker díjat Bill Gates?

Bill és Melinda Gates, valamint öt tudós szerepel a Lasker-díj kitüntetettjei között idén – jelentette be a Nobel-díj előszobájaként emlegetett amerikai elismerést gondozó alapítvány hétfőn New Yorkban.

A Microsoft alapítója és felesége azért a karitatív munkáért részesül a rangos orvosi elismerés jószolgálati díjában, amellyel a világ előtt álló közegészségügyi problémákra igyekszik felhívni a figyelmet.

Az alapkutatások kategóriájában Lasker-díjat kap az amerikai Richard Scheller, a Roche gyógyszergyár amerikai leányvállalata, a Genentech 59 éves kutatója és német pályatársa, az 57 éves Thomas C. Südhof, a Stanford Egyetem professzora. Nekik köszönhető annak a molekuláris gépezetnek és szabályozó mechanizmusnak a felfedezése, amely a neurotranszmitterek gyors kibocsátása mögött húzódik meg.

Az ingerületátvivő anyagok termelődésének folyamata kulcsfontosságú az agysejtek közötti kommunikációban. A klinikai kutatások között a Lasker-alapítvány az ausztrál Graeme Clarkot, a Sydney Egyetem 78 éves nyugdíjas professzorát, az amerikai Blake Wilsont, a Duke Egyetem 65 éves kutatóját, illetve az osztrák Ingeborg Hochmairt, a MEL-EL nevű cég 60 éves társalapítóját és elnök-vezérigazgatóját díjazza.

Tovább a teljes cikkhez >>> hvg.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: