Hírek - IKT hírek röviden

A magyar neten is! Börtönnel fenyeget a zsaroló vírus

Húsz-ötven millió forintos bírsággal és öttől hét évig terjedő börtönbüntetéssel riogat az a számítógépes vírus, ami ismét terjed a magyar neten.

A vírus mögött állók azt ígérik: 25 ezer forint befizetésével elkerülhető a baj.

A magyar neten is! Börtönnel fenyeget a zsaroló vírus

Sokan megijednek tőle, ha a képernyőjükön hirtelen feltűnik egy üzenet, ami néhány komolynak látszó rendőrségi és belügyminisztériumi logó kíséretében arra figyelmezteti a felhasználót, hogy tömeges spamküldésre és gyerekpornóra utaló nyomokat is találtak számítógépén. Egy ilyen után már a magyartalan megfogalmazás sem számít - főleg akkor, ha több tízmillió forintos bírsággal és sok évnyi börtönnel is fenyegetnek, komolynak tűnő törvényi utalásokkal -, ha 25 ezer forintos befizetéssel semmissé lehet tenni az ügyet.

Jó hírünk van: nincs ügy, a fent is látható kiírás ugyanis teljes mértékben kamu, semmilyen valóságalapja nincs a gépen, csak egy rosszindulatú szoftver, ami megjeleníti az üzenetet. A zsaroló vírusok egyre népszerűbbek, a tíz legelterjedtebb kártevő fele már hasonló módon működik, időnként komoly veszélynek kitéve a felhasználót, aki ha nem fizet 48 órán belül, minden törlődik a számítógépéről vagy éppen mobiljáról.

Tovább a teljes cikkhez >>> hvg.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: