Hírek - IKT hírek röviden

Így működik az okostelefon lehallgatás az NSA-nál

A Spiegel Online tegnap egy előre beharangozott cikkében a megszerzett belső dokumentumokra alapozva azt mutatja be, hogy az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (National Security Agency – NSA) milyen módon jut adatokhoz az okostelefonokról.

Elöljáróban újra meg kell jegyezni, hogy a hírszerzők szakemberei most sem mentek fejjel a falnak.

Így működik az okostelefon lehallgatás az NSA-nál

Egyrészt nem minden telefont figyelnek meg, hanem gondos mérlegelés után választják ki a célpontokat. Másrészt pedig – habár a tényfeltáró cikk sok helyen homályos – nagyon úgy tűnik, hogy nem elsősorban magukat a telefonokat támadják, hanem kerülőutakat választanak, például a szinkronizációs folyamatot (vagy ahogy Michael Hayden, az NSA korábbi vezetője fogalmazott: ahány alkalmazás, annyi lehetséges támadási pont).

És valószínűleg nem alap nélküli az a feltételezés sem, hogy amikor nem boldogultak technológiai módszerekkel, akkor más utakat választottak. A dokumentumok között van egy 2010-es jelentés (a címe: Exploring Current Trends, Targets and Techniques – kb.: A jelenlegi trendek, célpontok és technikák vizsgálata), melynek szövegben kifejtik, hogy az okostelefonok rohamos terjedése új kihívások elé állítja a hírszerzést, mivel a hagyományos felderítési módszerek ezek elemzésére nem alkalmasak, új módszereket kell kidolgozni. Az NSA igyekezett gyorsan alkalmazkodni, a vezető gyártók, illetve operációs rendszerek alapján állítottak fel munkacsoportokat, így külön csapatok foglalkoztak az Apple készülékeivel és az iOS-szel, az Androiddal, illetve a mindig is nagy kihívásnak számító BlackBerryvel.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: