Hírek - IKT hírek röviden

Idős korban is fejleszthető a koncentrációs képesség

A San Franciscó-i Egyetem kutatói szerint még ma is tartja magát az a tévhit, hogy az agy idős korban már szinte alkalmatlan a tanulásra, vagy már meglévő agyi folyamatok fejlesztésére, a reakcióidő, a gondolkodás sebességének javítására.

Az egyetem munkatársai olyan kísérletet végeztek, melynek során 60 és 85 év közötti embereknek egy háromdimenziós autós játékkal kellett játszaniuk, miközben a képernyőn megjelenő utasításoknak megfelelően meg kellett nyomniuk egy gombot.

Ha eltalálták, pontot kaptak, az elhibázott gombnyomásért pedig pontlevonás járt. A kísérlet célja az volt, hogy olyan, a több feladat párhuzamos végrehajtásakor fellépő interferenciát váltsanak ki az agyban, ami korábbi tanulmányok szerint az idő múlásával egy gyakrabban lép fel.

A kísérletben részt vevők egy hónap alatt 12 órát töltöttek a szimulátor előtt, és a mérések azt mutatták, hogy teljesítményük a játékkal eltöltött órák során folyamatosan javult, néhány esetben egy, a húszas éveiben járó fiatal gyakorlás nélküli, kezdő szintjére. Sőt, a pozitív változás nem csak a gyakorlással töltött idő alatt volt érzékelhető, hanem hosszabb távon is megmaradt, és sok résztvevő hat hónap elteltével is képes volt a kísérlet végén mért teljesítményt hozni. Ez a kutatók szerint egyértelműen azt bizonyítja, hogy idős korban is lehet fejleszteni a folyamatos koncentráció képességét, valamint a memóriát.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: