Számítógépek - Laptop és PC

A folyamat elsősorban az egyre népszerűbb tábla PC-knek és egyéb hordozható eszközöknek köszönhető.

Az iSuppli amerikai piackutató cég legújabb előrejelzéséből kiderül, hogy a tavaly 176 000 érintőképernyővel szemben idén már 8,9 millió ilyen kijelzőt értékesítenek majd a világpiacon a gyártók. Mindez 5000 százalékos (!) növekedésnek felel meg. A folyamat azonban nem áll meg itt, a szakemberek azt prognosztizálták, hogy 2013-re az eladott érintőképernyők száma elérheti a 63,9 millió darabot.

Drasztikusan nő az érintőképernyők száma


Az anyag másik fontos megállapítása, hogy az érintőképernyők világszerte hódítanak és míg a korábbi modelleknek még volt billentyűzetük, addig ma már egyértelműen az érintőképernyők vették át a vezető szerepet. Az iSuppli minden olyan eszközt a slate kategóriába sorol, amelynek nincs kinyitható készülékháza. A slate termékek iránt egyre nő a kereslet, tavaly még csak az érintőképernyős PC-k 3,8 százaléka volt ilyen kategóriájú, míg idén ez az érték eléri majd a 56,2 százalékot. A teljes piac várhatóan a jelenlegi háromszorosára fog nőni.

Napjainkban a tábla PC-k sokkal több hasonlóságot mutatnak az okostelefonokkal, míg a kinyitható készülékházú elődeik. A tábla-PC megjelölést ma már elsősorban azokra a termékekre használják, amelyeknek mobil operációs rendszerük van és amelyek egyszerű hozzáférést tesznek lehetővé a különböző tartalmakhoz.

Az iSuppli hangsúlyozta, hogy az Apple az iPadet úgy fejlesztette ki, hogy az átgondolt hardverdizájnnak és a letöltési ajánlatoknak köszönhetően évekre biztosítsa vezető szerepét a slate-piacon. A többi piaci szereplő számára egyszerűen nem éri meg egy olcsó alternatívát kidolgozni, mivel egyaránt ügyelni kell a megfelelő dizájnra, a vonzó alkalmazásokra és a továbbfejlesztett érintő interfészre. Ráadásul mindezt megfizethető áron kellene kínálni. Ennek ellenére a piackutató cég úgy véli: egyaránt szerep juthat a meglévő és az új technológiáknak, mivel a gyártók a különböző funkciókkal igyekeznek majd elkülöníteni egymástól a termékeiket.

Drasztikusan nő az érintőképernyők száma


A legtöbb jelenlegi érintőképernyős eszköz kétujjas kezelésre épül, amelynek segítségével a felhasználók megérinthetik, eltolhatják és akár lekicsinyíthetik vagy felnagyíthatják a különböző objektumokat. Ezeket a megoldásokat azonban az iSuppli meglehetősen primitívnek minősítette és azt jósolja, hogy a leendő készülékek esetében még komoly fejlődési lehetőség van ebben a tekintetben. Az érintőképernyő technológia a jövőben meglehetősen sikeres lehet, s a notebookoknál, a monitoroknál és a netbookoknál is elterjedhet, még ha nem is olyan gyorsan, mint a tábla PC-k és az okostelefonok esetében. Mindez azt jelenti, hogy az olyan hagyományos eszközöknek, mint az egereknek lassan leáldozik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> sg.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: